Nieuwsbericht

Karakteristiek dorpsgezicht gaat met de tijd mee

Een lint van zeven vrijwel identieke gevels is al bijna een eeuw lang beeldbepalend voor de entree van ons dorp. Ooit gebouwd om families onderdak te bieden die huis en haard verloren door het hoge water, nu in trek bij een nieuwe generatie Puiflijkenaren vanwege de karakteristieke elementen, lieflijke uitstraling en diepe percelen. We hebben het over de ‘watersnoodhuisjes’ in de Koningsweg. Twee ervan worden momenteel grondig verbouwd. Reden genoeg voor een kennismaking met de bewoners en hun plannen.

Een grote steiger rond de woning op Koningsweg 51 maakt duidelijk dat hier flink geklust wordt. We zijn te gast bij Bart van Zagten (38) en Devi van Doornik (28). Na een aantal jaar samen te hebben gewoond op het Tabaksveld, besloten deze twee geboren Puiflijkenaren in 2020 te beginnen aan een nieuw avontuur: het omtoveren van één van de voormalige watersnoodhuisjes tot hun droomwoning.

Een project dat startte met de bouw van een ruime schuur, waar ze – inmiddels met z’n vieren – tijdelijk wonen. Saar (2) en Sepp (1) dartelen er vrolijk rond, terwijl hun ouders aan de keukentafel trots de bouwplannen toelichten. „Vanaf het begin stond voorop dat we de bestaande woning van buiten grotendeels intact wilden laten”, vertelt Bart. „Dat aanzicht is tenslotte zo kenmerkend voor dit huis en het straatbeeld. Al vergde het wel wat creativiteit om de bestaande woning te behouden en tegelijkertijd meer ruimte te creëren”, zo geeft hij toe.

Eigentijdse uitstraling
Zijn schoonvader André, die als drijvende kracht ieder weekend op de ‘bouw’ in de Koningsweg te vinden is, kwam uiteindelijk met een plan. „We besloten een compleet nieuw deel achter de bestaande woning te bouwen”, licht Devi toe. „In tegenstelling tot de reeds gerenoveerde watersnoodhuisjes in de straat, doen we dat echter niet recht achter het oorspronkelijke huis. We kiezen er juist voor om de nieuwe en oude gevel een meter te laten verspringen. Dat is op onze kavel niet alleen het meest praktisch; de gebroken kap die daardoor ontstaat zorgt in onze ogen ook voor een eigentijdse uitstraling.”

En eigentijds wordt ook het interieur van de woning, zo blijkt aan de hand van een aantal sfeervolle impressies. „Met onder andere een royale keuken met kookeiland aan de tuinkant”, vervolgt Bart. „Door de toepassing van zo veel mogelijk glas in de achtergevel, proberen we in die ruimte bovendien een optimale verbinding te creëren tussen binnen en buiten.”

Ondanks deze en andere fraaie moderniseringen, behoudt het stel ook karakteristieke elementen van de oorspronkelijke woning. „Zo laten we bijvoorbeeld de kelder in originele staat, waarbij we ook de authentieke toegangsdeur willen reconstrueren. Daarvoor moeten we nog eens te rade gaan, om te achterhalen hoe het er vroeger uitzag.”

Mooie herinneringen
Iemand die als geen ander wist hoe het er ooit aan toeging in de Koningsweg, dat was Barts opa Cor van der Zwaluw. „Hij woonde precies aan de overkant van de straat, daar waar nu die twee-onder-een-kapwoning staat”, vertelt Bart, terwijl hij met zijn vinger de plek aanwijst. Voordat hij naar een verzorgingshuis ging, heeft opa Van der Zwaluw nog een kijkje kunnen nemen in het huis van zijn kleinzoon. Afgelopen september overleed hij. „Wat was hij trots”, blikt Bart dankbaar terug op het moment. „Samen hebben we toen nog mooie herinneringen opgehaald.”

Terwijl we ons gesprek afronden, zien we plots (schoon)vader André buiten op de steiger staan. „Die komt vast nog even wat maten opnemen”, zegt Bart, en trekt ondertussen vlug zijn werklaarzen aan. „Binnenkort beginnen we namelijk aan het dak, zodat het huis voor de winter onder de nieuwe kap zit.” Daarna doen ze het volgens Devi een paar maanden rustiger aan: „We doen nog wel wat kleine dingetjes, maar gaan vooral ook even genieten met onze kinderen, om vervolgens in het voorjaar de draad weer op te pakken.”

Bart van Zagten en Devi van Doornik met hun kinderen Saar en Sepp.

Een paar deuren verderop spreken we Bram Haerkens (29) en Fenneke Kamerman (31), in het buitenverblijf dat Bram zelf timmerde achter in de tuin. Afspreken in huis is geen optie, want de watersnoodwoning op nummer 41 ging afgelopen zomer volledig tegen de vlakte. De lambrisering in het sfeervolle thuiskroegje, gemaakt van oude vloerdelen, is het enige dat overbleef. Net als een oud vergeeld bord, dat als aandenken hangt tussen reclame-uitingen van bekende biermerken. ‘Karbonaadje 1,5 gulden, gehaktbal vijftig cent’ staat erop. Een herinnering aan de vorige bewoners Harrie en Miep van Kol, grondleggers van de Puiflijkse ‘frietdynastie’.

Unieke plek
Terug naar de huidige bewoners. Hij komt uit Druten en zij uit Wageningen. Ze leerden elkaar kennen tijdens hun studententijd in Nijmegen, werden verliefd en besloten samen te gaan wonen. Na even in Druten te hebben gehuurd, viel hun oog in 2018 op dit huis in Puiflijk. „Met name de ruimte en de unieke plek, midden in het dorp, spraken ons meteen erg aan”, vertelt Fenneke daarover. Bram, aannemer van beroep, kan niet wachten om er zijn eerste eigen huis te gaan bouwen. „In mijn werk houd ik me vooral bezig met renovaties en verbouwingen; vaak woningen met veel karakteristieke elementen. Mede daardoor trok dit huis mijn aandacht.”

Toch besloot het stel de authentieke watersnoodwoning niet te sparen. „Een weloverwogen besluit”, vervolgt Bram. „Het was bouwtechnisch simpelweg in een te slechte staat. Het geheel was erg gedateerd en de voorgevel bovendien flink verzakt.” Vervangende nieuwbouw bleek dan ook de beste keuze. „Veel Puiflijkenaren zullen zich vast afvragen of we een soortgelijk huis gaan terugbouwen”, haakt Fenneke aan. Dat ziet ze goed, hier hoopten we inderdaad iets over te horen. „Nou, dat doen we”, onthult ze enthousiast. „Althans, het wordt geen exacte kopie. Eerder een 2.0-versie in een ietwat moderner jasje. Maar mét behoud van enkele beeldbepalende elementen, zoals de twee raampjes in de voorgevel ter hoogte van de eerste verdieping.”

Volledige nieuwbouw bood Bram en Fenneke tevens de mogelijkheid om een aantal onpraktische eigenschappen van het oude huis te verbeteren. „Zo komt de voordeur in de nieuwe situatie aan de zijkant van de woning, net als een ruime hal”, legt Bram uit. „Verder een grote ‘leefkeuken’ aan de achterzijde en een knusse woonkamer voor.” De recent gestorte fundering geeft al een beetje een beeld van die toekomstige ruimteverdeling. „Begin 2023 zullen de contouren van het huis zich verder aftekenen en volgend jaar ronde deze tijd hopen we de ruwbouw af te hebben.”

‘Verdorpst’
Tot die tijd bivakkeren Bram en Fenneke – net als Bart en Devi op nummer 51 – in de schuur naast hun woning, waar ze reeds volop genieten van het wonen in Puiflijk. „Bram zegt wel eens gekscherend dat ik al helemaal ‘verdorpst’ ben”, vertelt Fenneke lachend. „En ik betrap haar zelfs regelmatig op een Maas en Waalse tongval”, vult hij aan. Wat hen zo aantrekt in ons dorp? „Naast de gemoedelijkheid zijn dat toch wel de vele activiteiten die hier georganiseerd worden. Zo kijken we nu al uit naar het aanstaande carnavalsfeest; gezellig samen met vrienden op de oprit de optocht kijken en daarna een biertje drinken in De Lier. We hebben het er ook over gehad om zelf mee te lopen, dat gaat er zeker nog eens van komen. Oh, en Puiflijk aan de Kook lijkt ons trouwens ook erg leuk”, besluiten de twee. „Alleen valt dat evenement vaak samen met Lowlands, en dat willen we beslist niet missen.”

Toch hebben wij na dit gesprek het vermoeden dat Bram en Fenneke aankomend jaar zomaar eens bij één van de andere deelnemende stellen aan zouden kunnen schuiven.

Fenneke Kamerman en Bram Haerkens.