Nieuwsbericht

Raad stemt in met Integrale Aanpak; college schetst droombeeld

PUIFLIJK – Afgelopen donderdagavond, 28 november, stelde de gemeenteraad van Druten de Integrale Aanpak Puiflijk vast. Alleen de fractie van Sociaal Maas en Waal stemde tegen. De komende jaren worden de verschillende acties die uit de aanpak volgen opgepakt; daarvoor werd een incidenteel budget van 60.000 euro beschikbaar gesteld.

Aan de Integrale Aanpak Puiflijk ging een lang participatietraject vooraf. Zo konden inwoners op verschillende momenten hun wensen en ideeën delen. Kees Arts, fractievoorzitter en raadslid namens Kernachtig Druten, complimenteerde verantwoordelijk wethouder De Wildt tijdens de raadsvergadering voor de zorgvuldigheid waarmee uitvoering werd gegeven aan dit participatietraject.

Aan de slag met 7 thema’s
Op basis van de uitkomsten van de diverse inwonerspeilingen is een plan van aanpak gemaakt om Puiflijk toekomstbestendig te maken. Daarin komen 7 thema’s naar voren, waaraan de komende jaren gewerkt zal worden. Naast wonen, werken en leren, zijn dat leefklimaat, zorg en welzijn, duurzaamheid en mobiliteit. Om inwoners een idee te geven hoe Puiflijk er over 10 jaar – als alle acties zijn uitgevoerd – uit zou kunnen zien, liet het college van B en W onderstaand droombeeld schetsen:

“Puiflijk heeft een dorps karakter met een hechte en actieve gemeenschap. Het heeft een landelijke ligging en is rijk aan archeologie en cultuurhistorie. Door de ligging in het Land van Maas en Waal heeft Puiflijk een kleigrond en relatief hoge waterstanden. Puiflijk heeft open groene plekken verspreid door het dorp. Ook de bebouwing is ruimtelijk en op sommige plaatsen ontbreken voetpaden langs de weg omdat we in Puiflijk gewoon over straat kunnen lopen. De afgelopen jaren is het dorpse karakter versterkt. In het centrum is een dorpsplein gekomen met belangrijke voorzieningen als basisschool ’t Geerke en dorpshuis De Lier. Samen met de Oude Toren vormen zij het dorpshart. De Lier is recent herbouwd en de basisschool is nu aan de beurt.

Het is ook prachtig wandelen en fietsen in en rondom Puiflijk. Er zijn samen met het Wandelcafé mooie looproutes gemaakt. Niet alleen recreatieve, maar ook functionele routes. Hiermee zijn de voorzieningen goed en veilig bereikbaar voor senioren en kinderen. Puiflijk heeft ook prachtige natuur inclusieve speelplekken. Maar dat niet alleen. Samen met inwoners is er gewerkt aan de vergroening van Puiflijk. Zowel de openbare ruimte als de tuinen zijn groener geworden. Naast de nieuwe woningen op locatie Mulders is een voedselbos, een gezamenlijk project van inwoners en de gemeente. Verder staan er, passend bij het karakter van Puiflijk, meer (fruit)bomen in perkjes en in de straten en waar het past grote bomen. Dit helpt ook tegen de hittestress en wateroverlast waar Puiflijk mee te maken had.

Op locatie Mulders staan mooie starters- en seniorenwoningen. De senioren die hier wonen, kunnen lopend naar het voorzieningenhart van Puiflijk. Het nieuwe Hofje Mulders vervult daarmee een belangrijke woonbehoefte. Er zijn ook andere nieuwe woningen bijgekomen. Dit gaf ruimte voor doorstroming. En er zijn ook nieuwe inwoners. Zij zijn verwelkomd in het verenigingsleven van Puiflijk. De nieuwe woningen sluiten aan bij de behoefte van inwoners van Puiflijk.”

Aparte ontwikkelvisie
De Integrale Aanpak Puiflijk, zoals die nu is vastgesteld, geeft een richting aan om Puiflijk toekomstbestendig te maken en geeft antwoord op de uitdagingen waar Puiflijk mee te maken heeft. Nog niet alle voorstellen uit de aanpak zijn helemaal uitgewerkt. Sommige acties vragen een aparte ontwikkelvisie of projectplan met bijhorende budgetten. Hierover kan de gemeente nu nog geen duidelijkheid gegeven.

Via deze link kan iedereen de raadsvergadering terugkijken. Het agendapunt opent vanaf minuut 27:00

Foto: Ruben Schiks