Nieuwsbericht

Verbetering verkeersveiligheid als eerste stap naar toekomstbestendig Puiflijk

Eind vorig jaar stelde de gemeenteraad van Druten de Integrale Aanpak Puiflijk vast. Op basis van dit plan van aanpak wordt ons dorp de komende jaren toekomstbestendig gemaakt. De gemeente heeft hiervoor een globaal tijdspad geschetst, met acties op zeven verschillende thema’s. Voor dit jaar staat het aanpakken van de verkeersveiligheid rond basisschool ’t Geerke en kinderdagverblijf Boerenbende op de agenda.

Uit de verschillende participatiebijeenkomsten die afgelopen jaar door de gemeente Druten zijn georganiseerd, is gebleken dat inwoners van Puiflijk zich zorgen maken over de verkeersveiligheid in de omgeving van de basisschool. Daarop is besloten om de zogenoemde schoolzone dit jaar te verbeteren, net als de oversteekplaats bij de Boerenbende. Verder wil de gemeente de route naar het busstation aan de Drutense Scharenburg fietsvriendelijker maken.

Klein voedselbos
Om Puiflijk meer te vergoenen en in te spelen op klimaatveranderingen zijn voor de komende twee jaar eveneens een aantal doelen gesteld. Zo zal de speelplek op het Tabaksveld worden opgeknapt en voorzien van meer groen en natuurlijke speeltoestellen. Verder is de gemeente voornemens om in de dorpskern kleine perkjes aan te leggen en zo’n 150 extra (fruit)bomen te plaatsen. In het ideale toekomstbeeld is op het grasveld naast het pand van voormalig café De Linde over een aantal jaren zelfs een klein voedselbos met een jeu-de-boulesbaan gerealiseerd.

Of en wanneer de veelbesproken nieuwbouwplannen in Puiflijk er komen, zal in de loop der jaren moeten blijken. De gemeente laat in een reactie al wel weten dat zij op de locatie van het oude café in de toekomst starters- en seniorenwoningen beoogt. Beslissingen over eventuele woningbouw in de boomgaard van de familie Van der Zandt volgen pas nadat het geplande ruimtelijk afwegingskader en de omgevingsvisie zijn afgerond. Het streven is om die gemeentelijke visie op wonen in Puiflijk vóór de zomervakantie van 2025 klaar te hebben.

Dorpsplein
Hoe belangrijke voorzieningen als dorpshuis De Lier en basisschool ’t Geerke voorbereid kunnen worden op de toekomst van Puiflijk, wordt eveneens op een later moment besloten. Voor de mogelijke verschijningsvorm van die twee voorzieningen worden de komende periode al wel twee scenario’s voorbereid. De realisatie van een dorpsplein – een langgekoesterde wens van menig inwoner – vormt hierin een wezenlijk onderdeel. De daadwerkelijke visievorming voor het centrum van Puiflijk start na de gemeenteraadsverkiezingen van 2026, waarna het streven is om in 2027 tot een besluit te komen.

Wat de toekomst voor ons dorp zal brengen is en blijft dus nog deels onzeker, maar zeker is dat Puiflijk de komende jaren hoog op de gemeentelijke agenda staat.

—-

De redactie van Dorpskrant Puiflijk vroeg vier inwoners om een reactie te geven op het toekomstbeeld dat door de gemeente voor ons dorp is geschetst.

Manouk de Valk (32)
„Ik vind het goed om te lezen dat de gemeente aan de slag gaat met meer groen, wandelen en spelen. Meer groen zorgt er onder andere voor dat mensen meer naar buiten gaan. Zelf woon ik op het Tabaksveld; een straat die wat mij betreft wel wat groener mag worden gemaakt. Bovenal ben ik blij dat de gemeente voornemend is om de speelplek in onze wijk op te knappen. Ondanks de inspanning van meerdere buurtbewoners is dit tot op heden namelijk niet gerealiseerd, terwijl zo’n plek voor onze jonge buurt een prachtige ontmoetingsplek is.”

Jurgen van den Bogaard (50)
„Wat betreft het toekomstbeeld van Puiflijk zie ik graag een versterking van de gemeenschap. Gezien de huidige woningnood is het van belang dat er toekomstbestendig gebouwd gaat worden. Voor mij betekent dat een goede mix van betaalbare starterswoningen, gezinswoningen en seniorenwoningen. Zodanig dat de leefbaarheid in Puiflijk gegarandeerd blijft. Hoe fijn is het immers, dat je in je eigen dorp kan blijven wonen, waar je de mensen kent, de plekken vertrouwd zijn en je herinneringen hebt opgebouwd. Een mooi initiatief zou wat mij betreft een ‘meergeneratiehofje’ zijn. Zo kunnen starters, oudere jongeren, jongere ouderen en senioren samen met elkaar leven en elkaar helpen en naar elkaar omzien.”

Peter Janssen (69)
„In 2000 zijn we van Puiflijkse grond, in Druten-Zuid, naar het dorp Puiflijk verhuisd. Een mooie plaats waar mensen elkaar groeten en meestal een praatje maken. In de bijna 25 jaar dat ik hier woon, zijn en slechts op een paar plekken, overigens wel mooie, huizen gebouwd. Denk aan de Postenhof, Tabaksveld en het Hemelrijk. Het zou fijn zijn als er meer betaalbare starters- en seniorenwoningen worden gebouwd. Als dit realiseerbaar is op de locatie van zaal Mulders, kunnen daar bij voorkeur huidige en oud-inwoners van Puiflijk komen wonen. Die locatie is voor senioren de plek waar zij in het verleden uitgingen. Daarom zou ik de bouwstijl van het café en de zaal graag terugzien in de nieuwe bebouwing.”

Anita van Kraaij (57)
„Ik vind het jammer om te lezen dat op de locatie Mulders starters- en seniorenwoningen worden beoogd. Het pand van voormalig café De Linde is bijzonder karakteriserend voor het straatbeeld van Puiflijk. Ik zou het zonde vinden als dat beeldbepalende gebouw verdwijnt, en zie dan ook liever dat het herbestemd wordt door er bijvoorbeeld appartementen in te realiseren. Ik denk daarbij vooral aan de nog thuiswonende plaatselijke jeugd. Het is voor deze groep woningzoekenden ontzettend moeilijk om een betaalbare woning te vinden. Het zou fijn zijn als de gemeente ook voor deze groep mensen binnen Puiflijk een passende oplossing creëert.”