Nieuwsbericht

Al 12,5 jaar aanschuiven voor maaltijd en een goed gesprek

Elke donderdagmiddag schuiven dorpsgenoten samen aan in De Lier, om daar een maaltijd te nuttigen en gezellig bij te praten. De Open Eettafel, zoals het initiatief heet, bestond afgelopen donderdag 6 april 12,5 jaar en is inmiddels niet meer weg te denken uit het dorpshuis. Het jubileum werd gevierd met een extra feestelijke maaltijd, waarbij ook burgemeester Sigrid Sengers en wethouder Gérard de Wildt aanwezig waren.

Iedere donderdag is het rond het middaguur een gezellige drukte in het dorpshuis. Deelnemers van de OEP (Open Eettafel Project Puiflijk, red.) druppelen dan een voor een binnen voor een lekkere maaltijd. „De meeste deelnemers zijn vaste gast en komen iedere week trouw”, vertelt initiatiefneemester Ida van den Hark. Zij krijgen steevast een kopje soep, gevolgd door een hoofdgerecht naar keuze en een toetje na. Het geheel met liefde uitgeserveerd aan fraai gedekte tafels, compleet met linnen, een bloemetje en kaarsje.

Echt even uit
„Op die manier proberen we onze gasten het gevoel te geven er echt even uit te zijn”, vertelt Joke. „Het tafelgoed, de borden en het bestek hebben we bij de start van de OEP (afkorting voor Open Eettafel Project, red.) aan kunnen schaffen, dankzij een subsidie van het Oranje Fonds. Daarnaast hebben verschillende Puiflijkse middenstanders destijds een duit in het zakje gedaan. Inmiddels staan we helemaal op eigen benen; alleen de zaalhuur wordt door de gemeente betaald.”

Voor deelnemers geldt een eigen bijdrage van 9 euro per persoon. Daarvoor krijgt men een maaltijd die steevast bestaat uit drie gangen, met een kopje koffie of thee toe. „De verschillende gerechten komen uit de keuken van versspecialist Tijssen uit de Kerkstraat”, vervolgt Ida. „Bij het samenstellen daarvan zorgen de koks niet alleen voor voldoende afwisseling, ook laten zij zich vaak inspireren door het seizoen. Zo eten we tijdens de Leste Mert traditiegetrouw erwtensoep en bakken zelf pannenkoeken. In het voorjaar staan er regelmatig asperges op het menu.”

Zelfgebakken kroepoek
Na 12,5 jaar weten de initiatiefnemers bovendien als geen ander welke gerechten het meest in de smaak vallen. „Nasi met satésaus en bami met babi pangang behoren tot de absolute favorieten”, onthult Joke. „Dat zijn gerechten die alleenstaanden niet zo snel voor zichzelf bereiden. Daar maken we dan ook altijd een klein feestje van met verse, zelfgebakken kroepoek.”

Écht groots uitpakken doet men overigens in aanloop naar Pasen, Kerstmis en met bijzondere gelegenheden zoals het 12,5-jarig jubileum. Voor die gelegenheid werd eenmalig uitgeweken naar de toneelzaal. “Want we hebben dit keer maar liefst 64 gasten”, vervolgt Ida. “Onder hen veel bekende gezichten en ook hoog bezoek. Burgemeester Sigrid Sengers en wethouder Gérard de Wildt hebben ons namelijk met hun bezoek verrast”, vertelt ze verheugd. Ter gelegenheid van het jubileum werden bovendien extra feestelijke gerechten geserveerd, tot groot genoegen van de gasten. Dorpsgenoot Huub Bosch zorgde vanachter een piano voor muzikale omlijsting van de activiteit. Verder was er een mooie sketch over Puiflijk.

Wilt u ook eens aanschuiven? Iedereen is welkom maar vooraf aanmelden, uiterlijk op maandag, is noodzakelijk. Dat kan door te bellen naar Ida van den Hark (0487-515862).