Nieuwsbericht

Al zestig jaar snacken bij de familie Van Kol

Met niets meer dan een houten verkoopwagen aan de voet van de Oude Toren, legde Harry van Kol in 1963 de basis van wat we nu kennen als Van Kol Friture. In de decennia die volgden, groeide de snackbar uit tot een begrip in de regio. Reden voor Ellen van Kol, die als derde generatie nu de scepter zwaait over het familiebedrijf, om het 60-jarig bestaan groots te vieren.

Van kleins af aan is Ellen te vinden in de snackbar die haar vader Joop in 1982 van zijn vader overnam. Eerst bij de Oude Toren, waar de houten verkoopwagen toen reeds plaats had gemaakt voor een moderne kraam met overdekt zitgedeelte, en sinds 1986 in het eethuis bij dorpshuis De Lier. Dit bakstenen pand werd later nog eens uitgebreid met een heuse verdieping.

Hoeksteen van de samenleving
„Er zijn veel dorpsgenoten die al deze ontwikkelingen hebben meegemaakt, en menigeen kent mij vanuit de luiers. Niet voor niets koester ik het fijne contact met onze vele vaste gasten”, vertelt Ellen, die op haar beurt ook veel jonge Puiflijkenaren op zag groeien. „Kwamen ze vroeger uit school voor een paar centen een ‘Jopiebal’ (Puiflijkse benaming voor een toverbal, red.) kopen, nu komen ze op zondag na het voetballen met hun eigen kinderen frietjes eten. Wat dat betreft zou je kunnen zeggen dat onze snackbar een hoeksteen van de Puiflijkse samenleving is. Dat vind ik heel bijzonder.”

Ellen is dan ook met recht trots op wat haar familie de afgelopen decennia heeft bereikt. „Al heeft dat succes ook een keerzijde”, zo geeft ze toe. „Doordat er dag en nacht gewerkt moest worden, kwam het gezinsleven vaak op de tweede plek te staan. Nu ik zelf een gezin heb, probeer ik dat anders te doen. Mijn gezin is immers de belangrijkste steunpilaar in mijn leven en zij hebben mij nodig, zoals ik hen ook nodig heb.”

Hechte band
Evengoed is de band met haar vader Joop bijzonder hecht te noemen. Ellen: „Papa is op de achtergrond nog altijd mijn grote steun en toeverlaat. Met zijn jarenlange kennis en ervaring geeft hij mij gevraagd én ongevraagd advies. Wat ik daarbij zo waardeer, is dat hij me altijd de ruimte geeft om mijn eigen visie te ontwikkelen, ook al zijn er soms zaken die hij zelf anders aan zou pakken. Dat vertrouwen heeft er mede voor gezorgd dat we nu ons jubileum mogen vieren.”

Wie deze bijzondere mijlpaal helaas niet meer mee mag maken is de grondlegger van het familiebedrijf, opa Harry. „Twee jaar geleden genoot hij nog van een versgebakken frietje op ons terras. Veertien dagen later stierf hij plotseling op 94-jarige leeftijd. Hoewel hij nog altijd gemist wordt, vind ik troost in de gedachte dat zijn ziel over ons waakt”, besluit Ellen.

Het 60-jarig bestaan wordt deze hele maand gevierd met leuke acties. Zo is er een steeds wisselende snack van de week, zijn er diverse gezinsacties en bedankjes voor vaste gasten. In de herfstvakantie worden bovendien Happy Stones in het dorp verstopt, waaraan mooie prijzen gekoppeld zijn, en tijdens de Puiflijkse kermis is er op maandag een ouderwetse ‘piekendag’. Meer informatie over de verschillende acties is te vinden op facebook.com/vankolfriturepuiflijk.

Foto: Mariëlle van Gelder.