Amsterdams pad vernoemd naar Puiflijk, hoe zit dat?
Wie wandelde niet eens door Amsterdam. Dwalend door de negen straatjes, struinend over het Damrak of flanerend door de P.C. Hooftstraat. Maar wist u dat er in de hoofdstad ook een pad is dat vernoemd werd naar ons dorp? Het klinkt als een sterk verhaal, maar niets is minder waar. Sinds begin jaren 80 wandelen en fietsen dagelijks talloze Amsterdammers over het zogeheten Puiflijkpad. Een weggetje van zo’n 300 meter lang in de wijk Gaasperdam, op ruim 90 autokilometers afstand van de Oude Toren. Hoe dat zit? Wij zochten het uit.
„Zoals met alles in Amsterdam steekt het ingewikkeld in elkaar”, vertelt Rein Fransen. Hij en zijn vrouw Els fotografeerden gedurende vier jaar allestraten en pleinen van Amsterdam voor hun website straatfoto-amsterdam.nl, en woonden niet ver van het Puiflijkpad in de tijd dat het werd aangelegd.
„Midden jaren 70 werd ten zuiden van de Bijlmermeer de wijk Gaasperdam gerealiseerd. Eerst de buurt Holendrecht en daarna ook Reigersbos en Gein. In die laatste buurt liggen straten en paden vernoemd naar allerlei Nederlandse gemeenten, dorpen en boerderijen, maar er zijn ook straten met namen van verzetsmensen en Amsterdamse wethouders”, licht hij ons toe.
Willekeurig gekozen
In de gemeenteraadsvergadering van 8 oktober 1980, zo wisten we te achterhalen, werd besloten om een pad naar Puiflijk te vernoemen. De commissie Naamgeving Openbare Ruimte (CNOR) bereidde het raadsvoorstel voor. Of men destijds bewust voor Puiflijk koos, en niet voor bijvoorbeeld Afferden of Horssen, kunnen we niet nagaan, maar ons vermoeden is dat alle plaatsen waarnaar verwezen wordt willekeurig gekozen zijn. Zo vinden we in de nabije omgeving van het Puiflijkpad ook de Valburgdreef, het Rossumplein en de Wamelstraat.
Omgeving
Nu bent u waarschijnlijk nieuwsgierig naar de omgeving van dat Puiflijkpad. Misschien roept de naam een beeld op van een stukje Amsterdam dat recht doet aan het pittoreske karakter van ons dorp. Helaas moeten we u teleurstellen. Zonder de wijk tekort te willen doen, kenmerkt de omgeving van het Puiflijkpad zich voornamelijk door niet al te uitgesproken jaren 80-architectuur. Positief is dat er veel openbaar groen is rondom het pad. In de directe nabijheid bevinden zich daarnaast koopwoningen, het Ir. Lely Lyceum en even verderop ook een kleinschalig winkelcentrum.
In het nieuws
In de afgelopen jaren kwam het Puiflijkpad een aantal keren in het nieuws, en niet altijd even positief. Zo gebruikten verdachten van een schietpartij in een trappenhuis aan de Vleutenstraat het pad om te vluchten (2019) en werd een jaar eerder (2018) een man meerdere keren in zijn been gestoken op het Puiflijkpad. Dat gebeurde volgens de regionale omroep AT5 iets na middernacht. In een artikel uit Het Parool van 9 september 2015 wordt door journalisten Louis Bollee en Hans van Lissum de naam van het pad op de hak genomen. ‘Wie zegt dat hij op het Puiflijkpad woont, roept inktzwarte visioenen op van opgedregde veenlijken’, valt te lezen in hun stuk dat negen opmerkelijke Amsterdamse straatnamen beschrijft. Niet echt een eervolle vermelding, maar de associatie is waarschijnlijk ontstaan doordat men de ij-uitspraak toepast, in plaats van de toonloze -e- (zoals ook in dergelijk, waarschijnlijk en zakelijk).
Enfin, u zult het probleem rondom de uitspraak van Puiflijk herkennen. Wij nemen het onze Amsterdamse collega-redacteuren niet kwalijk (met toonloze -e-). Dankzij Rein Fransen hebben we in ieder geval een beeld bij het Puiflijkpad. En of er Amsterdammers zijn die weten van het bestaan van een idyllisch dorpje met iets meer dan 1300 inwoners gelegen tussen de Maas en de Waal valt te betwijfelen, maar ú weet nu tenminste hoe het zit met het Amsterdamse Puiflijkpad.
Met dank aan Rein Fransen voor zijn medewerking. Kijkt u vooral eens op zijn website voor een prachtige indruk van de omvang van de hoofdstad.