Nieuwsbericht

Hartveilig Puiflijk dankzij de komst van nieuwe AED’s

Ons dorp wordt steeds een stukje veiliger, laat Hans Nas – secretaris van EHBO-vereniging Nood-Zuid – weten. Ook medisch gezien. Puiflijk is namelijk hard op weg naar een goed dekkend AED-netwerk.

Met een AED, een Automatische Externe Defibrillator, kan iemand met een hartstilstand snel geholpen worden. Dit apparaat kan het hartritme snel herstellen. Omdat slachtoffers hierdoor veel meer kans maken om te overleven, wordt een landelijk netwerk van AED’s uitgerold.

Puiflijk is daarmee al goed op weg. De gemeente Druten kocht onlangs een aantal AED’s, waarvan ons dorp er twee heeft gekregen, geplaatst door Huisman Etech. De EHBO-vereniging heeft er één gekocht en het bestuur van De Lier een nieuwe, omdat de eerste AED is gestolen. Ook net buiten Puiflijk, in de Elzenskamp en Nijenkamp, zijn AED’s te vinden. Alle kasten hangen, volgens de norm van de Nederlandse Reanimatie Raad, op korte afstand van elkaar: 500 meter.

Code
Wanneer iemand 112 heeft gebeld, wordt de buurt gealarmeerd via de website hartslag.nu. Dorpsgenoten die zich op deze pagina hebben aangemeld als eerstehulpverleners krijgen een sms’je op hun mobiele telefoon met een code om de AED-kast te openen. Er worden altijd meerdere mensen opgeroepen, een stuk of twintig. In het bericht staat wie gaat reanimeren en wie de AED moet ophalen.

Op het moment dat het apparaat wordt uitgepakt en de elektroden op het slachtoffer worden aangebracht, controleert de AED het hartritme en bepaalt zelf of het nodig is om een elektrische shock af te geven.

Op welke huisnummers alle AED’s zijn opgehangen, mogen we vanwege de diefstalgevoeligheid van de apparaten niet onthullen. Maar we kunnen u wel informeren over de straten. De Puiflijkse AED’s zijn, naast die in het dorpshuis, te vinden in de Houtsestraat, Meerstraat en Hosterd. Met de code kun je de kast openen, en vind je een draagbaar kastje om mee te nemen naar het slachtoffer.

Aanmelden
Nu we in Puiflijk meerdere AED’s hebben, is het van belang dat er voldoende mensen zijn die kunnen reanimeren en het apparaat weten te bedienen. In januari 2020 is de gemeente Druten daarom, in samenwerking met de EHBO-vereniging, gestart met gratis trainingen. Diverse personen in Puiflijk hebben deze cursus, van twee avonden of een hele morgen of middag, al gevolgd. Vanwege corona zijn er nu geen cursussen, maar zodra het weer mag worden ze herstart. Na afloop van de training kun je je direct aanmelden bij hartslag.nu.

Hans Nas wil iedereen oproepen om mee te doen. „Als we dit nu samen doen kunnen we Puiflijk veiliger maken”, stelt hij. „Mensen die al in het bezit zijn van een geldig EHBO-diploma kunnen zich meteen al aanmelden.”