Nieuwsbericht

Extra geld voor restauratie Oude Toren

De vlag kan uit bij onze Oude Toren: afgelopen donderdag besloot de gemeenteraad in te stemmen met het ophogen van het bestaande krediet voor de restauratie van het rijksmonument met een bedrag van 177.868 euro. De start van het project komt daarmee eindelijk dichterbij.

Stichting Oude Toren Puiflijk nam enkele jaren geleden het initiatief voor de restauratie van de Oude Toren. Ze wil de toren en de terp in ere herstellen, en daarmee recht doen aan de ontmoetingsplaats die deze plek al sinds jaar en dag is. Naast de nodige restauratie heeft de stichting andere wensen, zoals nieuwe deuren, het terugbrengen van de vloeren op de verdiepingen en de klokkenstoel met het papklokje uit de kerk van vroeger herplaatsen. Het opknappen van de terp staat ook op het verlanglijstje, zodat deze voor iedereen goed bereikbaar is en de lijnen van de eerdere kerk weer goed te zien zijn. 

Spijkers met koppen slaan
Eerder al werd hiervoor een bedrag van 120.000 euro beschikbaar gesteld. De restauratie van Puiflijks meest iconische bouwwerk bleek echter duurder uit te pakken, onder meer door gestegen bouwkosten en de schade die ontstond nadat in 2022 een storm over ons dorp raasde. Nu ook positief is besloten over een aanvullend krediet, kunnen de bestuursleden van de Oude Toren-stichting spijkers met koppen slaan. In totaal beschikken zij nu over een subsidiebedrag van 298.450 euro. Daarnaast ontving men zo’n 80.000 euro aan giften.

De eerste vervolgstap is het aanvragen van de omgevingsvergunning en voorbereiden van de offerteaanvraag. Vervolgens zullen drie aannemers worden uitgenodigd om een voorstel te doen, waarna een aanbesteding volgt en het echte werk kan beginnen. Naar verwachting wordt nog eind dit jaar, of uiterlijk begin komend jaar, gestart met de eerste werkzaamheden.

Foto: Stichting Oude Toren Puiflijk