Nieuwsbericht

Jochems Houthandel helpt Puiflijk de winter door

Nu de energiekosten fors stijgen, zullen velen graag de houtkachel aansteken voor wat warmte in huis. Aanmaakhoutjes zijn te koop aan de Slootsestraat 24, bij Jochem Terwindt.

Jochem is 18 jaar oud. Een blonde, altijd vrolijk lachende jongeman die vanaf zijn driewielfiets de meeste dorpsgenoten gedag zegt of naar hen zwaait. Hij is geboren met een lichamelijke en verstandelijke beperking. Jochem woont samen met zijn ouders, Bas en Jessica, en broer Marijn.

In de coronatijd kon Jochem niet naar school en was hij net als iedereen veel thuis, wat niet altijd makkelijk was voor hem en het gezin. „Jochem kon niet naar school en niet naar de boerderij waar hij eens per twee weken een weekend verblijft. Dus moesten we op zoek naar afleiding en een uitlaatklep”, vertelt vader Bas.

Verkoop op de oprit
Jochem is graag buiten bezig en het liefst in de weer met hout: pallets slopen en de planken daarna in stukken zagen. Nadat een vriend opperde om er aanmaakhoutjes van te maken, die hij wel goed kon gebruiken, begon Jochem daarmee. En na een grote voorraad te hebben opgebouwd, ontstond eind vorig jaar het idee om de aanmaakhoutjes op de oprit te koop aan te bieden.

De jonge houthandelaar vertelt: „Eerst zaag ik de pallets kapot, dan splijt ik het hout met een bijl of boor en daarna pak ik de houtjes in. Papa en mama kopen de zakken.” Vader Bas vult aan: „De pallets ziet Jochem ergens liggen en dan belt hij zelf aan of we ze mogen hebben, maar inmiddels hebben we ook al een aantal vaste adressen die ze zelfs bij ons in de voortuin leggen.”

Nieuwe kruiwagen
Elke dag is Jochem enthousiast bezig met het maken van de aanmaakblokjes. Op de vraag wat het leukste werk is, roept hij direct: „de pallets kapotmaken!”. Bij slecht weer wordt onder de veranda in de achtertuin gewoon doorgewerkt. Niet alleen om de aanmaakhoutjes te maken, maar er werd ook een kar in elkaar gezet om de houtjes in te leggen voor de verkoop. Jochem heeft dit jaar al zo’n zeshonderd zakken verkocht. Van het geld dat hij verdient, worden onder meer nieuwe zaagjes en zakken gekocht. En ook al een prachtige nieuwe kruiwagen.

Na het interview met de dorpskrant gaat Jochem weer snel aan het werk, want de voorraad moet weer worden aangevuld. De zakken aanmaakhoutjes van 3 kilo zijn te koop voor 2 euro per stuk; 3 zakken kosten 5 euro.