Nieuwsbericht

Ingezonden brief: Zorgen om Puiflijk

Sinds enige weken worden mijn zorgen om het dorp Puiflijk steeds groter. Ik realiseer me dat ‘het tuinpad van mijn vader’ niet meer terugkomt, maar de snelheid waarmee nu alle laatste resten van een dorp worden weggevaagd, doen mij besluiten om dit bericht te schrijven en aan de politiek te vragen het woord dorp niet meer te gebruiken. Men gaat er respectloos mee om, maar het bekt lekker knus om te spreken over dorp in advertenties met woningaanbod. U kent deze teksten wel, en de mooie plaatjes! En het verkoopt goed. Dus de woordenschat gebruikt in de coalitie Druten is een aantal woorden armer.

Dorpslijst Puiflijk/Druten-Zuid wordt een verlengstuk van Kernachtig Druten.
Dorpshuis komt er niet.
Dorpskroeg staat te verloederen. En dat terwijl deze kroeg op stel en sprong moest worden aangekocht door de gemeente!
Dorpshart is nog net aanwezig bij de Oude Toren door de inzet van de vrijwilligers.
Dorpsgemeenschap wordt jammerlijk om zeep geholpen.
Dorpshuisbestuur breekt het hoofd over de hoge energieprijzen. Wie betaalt dat over een tijdje wanneer het kouder wordt? En dat terwijl er juist veel energie nodig is om, voor de ouderen die er vaak te gast zijn, De Lier enigszins comfortabel te houden?

Er is een stroming in de gemeente Druten gaande die er zich niet voor schaamt om al deze aspecten aan een grote laars te lappen en Puiflijk te laten opstromen in de vaart der volkeren. Het industrieterrein Noord-Zuid/Van Heemstraweg is bijna volgebouwd. Geen nood, we hebben uitbreidingsplan Van der Zandt. Kunnen we een gedeelte gebruiken om nog meer dozen te bouwen. Maar realiseert de coalitie Druten zich niet dat er al genoeg verdozing is, hetgeen de schoonheid niet ten goede komt? Wanneer men een regio promoot als toeristische bestemming, moet je er ook iets voor doen en vooral voor laten, namelijk niet alles vol bouwen.

Natuurlijk, er zijn woningen nodig. Maar in zo grote aantallen, tegen zulke enorme prijzen, die niet bereikbaar zijn voor starters? Waarom gaat de coalitie niet inzetten op doorstroming? Wanneer men toestaat dat in plan Hemelrijk maar 2 seniorenwoningen komen op een totaal van 68 nieuwe huizen, dan is men snel vergeten wat in de eigen verkiezingsprogramma’s staat. En over prijzen gesproken, voor de twee seniorenwoningen op het Hemelrijk wordt meer dan 450.000 euro per huis gevraagd, een woning met maar één slaapkamer. Zo komt een doorstroming nooit tot stand.

Tot slot wilde ik via dit schrijven aandacht vragen voor de verkeerssituatie in Puiflijk. Het is de hoogste tijd om als gemeenschap in actie te komen. Steeds meer vrachtauto’s gebruiken Puiflijk als doorgangsweg. Wij hebben er in de Slink veel last van en er zijn scheuren ontstaan in verschillende muren van ons huis. Vrachtauto’s rijden door de Meerstraat. Er fietsen daar veel scholieren en er zijn geen trottoirs. Dan wordt de weg voortgezet door de Slink, ook daar zijn geen trottoirs. Om maar een paar voorbeelden te noemen en omdat ik het bouwverkeer naar het Hemelrijk vrees, heb ik al diverse malen geschreven naar de gemeente. Echter er komt geen antwoord. In De Gelderlander las ik over problemen bij het ambtenarenkorps Druten-Wijchen, waar onder meer de ICT niet op orde blijkt te zijn. Komen de geuite zorgen wel aan?

Hopelijk wel via deze weg. Geachte coalitie: heb oog voor het kleine, wees trots op de inzet van de gemeenschap Puiflijk en laat ons niet kopje onder gaan in uw vaart der vooruitgang. Ook kleine dingen kun je groots doen met oog op de mens en de natuur.

Ingezonden door Gradie Martini-Van Leeuwen
Puiflijk, 18 juni 2022