Nieuwsbericht

Koningsschieten vormt nieuwe publiekstrekker Koningsdag

Aankomende zaterdag mag in Puiflijk, en de rest van Nederland, weer de vlag uit voor de verjaardag van de koning. Zoals elk jaar wordt het feest in ons dorp groots gevierd. Het zogenoemde Koningsschieten vormt dit jaar de nieuwe publiekstrekker van Koningsdag in Puiflijk.

Na jarenlang races te hebben gehouden in verschillende thema’s, vonden de leden van het Oranjecomité dat het tijd werd voor een vernieuwd middagprogramma. ‘Het Koningsschieten laat het schutterijverleden van ons dorp herleven’, vertelt voorzitter Tom van de Geijn over de nieuwste activiteit. De activiteit is reeds jarenlang een geliefd dorpsspektakel in onder andere het oosten van ons land.

Schutterskoning- of koningin
‘Op een hoogte van circa twaalf meter wordt een houten vogel in een metalen bak – de kogelvanger – geplaatst’, legt Tom uit. ‘Beurtelings mogen alle deelnemers vervolgens een schot wagen op de vogel. Dat schieten gaat volgens een vaste volgorde: eerst dient de kop van de vogel eraf geschoten te worden. Daarna beide vleugels. Ten slotte gaat het erom wie het resterende deel van de vogel eraf schiet.’ Degene die dat lukt, wordt voor één jaar tot schutterskoning of -koningin gekroond. ‘Uiteraard wordt zijn of haar partner hierin niet vergeten’, verzekert Tom. ‘Zij vormen uiteindelijk het Koningspaar van Koningsschieten 2024; een bekroning die natuurlijk gepaard zal gaan met het nodige ceremoniële eervertoon.’

Vertrouwde elementen
Naast de nieuwe middagactiviteit, keren ook verschillende vertrouwde elementen terug op het programma. Zo start ’s ochtends om 09.00 uur een vrijmarkt in de Kerkstraat en is er voor kinderen een versierde fietstocht. Tussen 10.00 en 14.00 uur staan verder verschillende attracties opgesteld, zoals een ‘basejump’ en bungeetrampoline. Muzikale workshops zijn er van DCAP en een creatieve activiteit wordt verzorgd door Sylvia Budde. Vijftigplussers die zich daarvoor hebben aangemeld, kunnen bovendien rond lunchtijd aanschuiven voor een gezellig samenzijn in het dorpshuis.

Meer informatie over het programma van Koningsdag in Puiflijk is te vinden op de website van het Oranjecomité.