Nieuwsbericht

Omrijden voor fruit van Puiflijkse bodem

Puiflijk is van oudsher een echt fruitdorp. Om dat te zien, hoef je niet eens het dorp uit. Het fruit groeit hier ‘op ouwe grond’, zegt appelteler Roland van der Zandt. Op Puiflijkse bodem dus, niet in het veld. Hoewel zijn appels nog even moeten groeien, worden in ons dorp al massaal aardbeien en kersen gekocht. Een rondje langs de fruittelers leert dat klanten er zelfs voor omrijden.

In de Oude Koningsstraat is het in de zomermaanden een komen en gaan van auto’s en fietsers. Velen maken een stop bij één van de fruittelers in deze straat, voor een lekkere zoete traktatie. Bij de familie Reijnen – op Oude Koningsstraat nummer 4 – wordt de aardbeienautomaat dagelijks gevuld. En dat moet ook wel, want de zomerkoninkjes van vader Geert en zoon Henry zijn gewild.

Uitgekiend proces
Kwamen in het begin de aardbeien van de koude grond met eens per jaar de vruchten, nu groeien ze, op plukhoogte in een beschermende kas, volgens een uitgekiend proces. „Op natuurlijke wijze, ze worden niet opgedreven”, vertelt Geert. „Dat komt ten goede aan de vruchtkwaliteit.” Het aarbeienseizoen loopt bij de familie Reijnen tot begin november. “Drie keer per jaar poten we planten, die na de pluk en het rooien de diepvries ingaan, tot ze weer nodig zijn. Een laboratorium controleert vervolgens de kwaliteit; drie vruchttrossen is de norm. De bijen krijgen daarna drie weken de tijd om te bestuiven, en na zo’n acht weken kan er twee keer per week geplukt worden.”

Aardbeien hangen te rijpen in de kas. (Foto: Henry Reijnen)

Puiflijks blosje
Een paar deuren verderop, bij de gebroeders Bouwmans, begon twee weken geleden het kersenseizoen. „Kwaliteit van de kers was en is altijd de drijfveer. We willen een beleving voor de klant: groot vruchtig, zoet, veel vlees en een lange steel.” Aan het woord is Johan Bouwmans. “In onze boomgaarden staan vroeg-, midden- en laatrassen, zodat we de pluktijd kunnen spreiden. De kersen gaan naar agf-specialisten en worden natuurlijk hier, aan huis, verkocht. We hebben vaste klanten die er zelfs voor omrijden.” Een opvallende naam op de lijst met kersenrassen is het Puiflijks Blosje. “Een gele kers met een rood blosje, die niet zo erg vlekt en daarmee ideaal is voor kinderen”, aldus Willie. “En bovendien natuurlijk een hele lekkere kers, die ouderen vaak doet denken aan de vroegere spekkersen.” Het Puiflijks Blosje en verschillende andere soorten fruit en fruitproducten zijn te koop in de boerderijwinkel aan de Oude Koningsstraat 10.

Het Puiflijks Blosjes (Foto: Bouwmans Fruit)