Nieuwsbericht

Puflukse Musketiers op expeditie naar de Poolcirkel

Door onze gastredacteur Jurre van Vliet

In een oude en versleten Volvo, zonder goede voorbereiding en totaal onervaren aan een zesdaagse expeditie door de besneeuwde Scandinavische bossen beginnen klinkt natuurlijk als een belachelijk slecht idee. Dit is echter wel wat de vier Puiflijkse vrienden Michiel de Haas, Harm Megens, Bas Seising en Harold Vermeulen in januari van plan zijn. Met z’n vieren gaan ze straks vanuit Zweden op weg naar de poolcirkel, het noorderlicht en waarschijnlijk een hoop mooie herinneringen.

The Carbage Run, zoals dit spektakel heet, is een populair fenomeen onder getrouwde mannen van middelbare leeftijd. Tijdens deze tocht strijden 550 teams ieder in hun eigen gepimpte bolides om de prijzen. Deze prijzen worden niet verdeeld over de teams die het snelste eindbestemming Helsinki bereiken, maar zijn voor de teams die onderweg als beste de ludieke opdrachten uitvoeren. Welk team kan er bijvoorbeeld de meeste sneeuw in hun achterbak laden? En welk team slaagt erin een blikje naar rotte eieren ruikende haring, oftewel surströmming, naar binnen te werken? Deze opdrachten hebben voor de vier Puiflijkse kameraden echter geen prioriteit, zij hopen vooral hun allereerste barreltocht veilig uit te rijden.

Plannen uitwerken
Het idee om mee te doen ontstond in maart tijdens de vergadering van de carnavalsvereniging en werd een dag later, op de verjaardag van Harm, verder uitgedacht. „We waren eigenlijk alle vier meteen enthousiast en hebben een groepsapp aangemaakt om de plannen verder uit te werken”, vertelt Bas. „Maar er waren ook wat mensen iets minder enthousiast, toch Harm?”, vult Michiel lachend aan. Harm was namelijk even vergeten dat zowel zijn vrouw als dochter die week jarig zijn. Voor hem had de deelname dus nog wel wat voeten in de aarde, maar uiteindelijk kreeg ook hij toestemming het thuisfront te verlaten. Of dit kwam door de argumentatie dat een verjaardag ieder jaar weer plaatsvindt of de belofte dat hij de rest van het jaar thuisblijft, laten we maar in het midden.

Na hun inschrijving, als team de Puflukse Musketiers, zijn de mannen begonnen met het zoeken naar een geschikte auto. Alhoewel ‘geschikt’ misschien niet helemaal het juiste woord is als je kijkt naar de criteria waaraan het voertuig moest voldoen: hij mocht maar maximaal 500 euro kosten en moest minimaal twintig jaar oud zijn. Die auto is inmiddels gevonden in de vorm van een amper goedgekeurde Volvo. Nu nog een paar goede slaapzakken en stevige tassen aanschaffen en de mannen zijn klaar voor de expeditie. Tijdens de tocht zoeken ze elke avond een hotel, of een andere plek waar het warm en droog is, om de nacht door te brengen. Met z’n vieren overnachten in een auto in de vrieskou zien de heren gek genoeg niet echt zitten.

Polarsteps
Voor de mensen die benieuwd zijn geworden naar de expeditie, maar dit liever vanuit de luie stoel meemaken dan in een rammelende auto, is er goed nieuws: de Puflukse Musketiers zijn tijdens hun tocht te volgen via Polarsteps. Daar houden ze een blog bij en posten foto’s en video’s die dan voor iedereen te zien zijn.

Foto: Mariëlle van Gelder.