Nieuwsbericht

Startschot renovatie Oude Toren gegeven

Afgelopen vrijdag werd het startschot gegeven voor renovatie van onze Oude Toren. Na een toespraak van voorzitter Thijs van den Hark werd door waarnemend burgemeester Corry van Rhee-Oud Ammerveld een convenant getekend. Aansluitend luidde wethouder GĂ©rard de Wildt een bel, waarmee de monumentale toren letterlijk in de schijnwerpers kwam te staan.

De burgemeester sprak haar waardering uit voor het initiatief: “Puiflijk en de gemeente verdienen een dergelijk levend monument op deze mooie plek.” Het aanwezige publiek – dat omwille van de coronamaatregelen uit een select aantal gasten bestond – knikte instemmend.

Papklok
Een bijzonder hoogtepunt vormde een coronaproof handdruk tussen Dirk-Jan Franken, eigenaar van de Johannes de Doperkerk in Puiflijk, en stichtingsvoorzitter Van den Hark, waarmee de voorgenomen schenking van de papklok uit het kerkgebouw aan de Oude Toren werd bekrachtigd. Namens het parochiebestuur, eigenaar van de terp waarop de Oude Toren staat, kon Ton Perlo de stichting als kers op de taart melden dat men een bijzondere bruikleen tegemoet mag zien. De grote kroonluchter uit de Horssense kerk komt namelijk naar de Puiflijkse Oude Toren, mits het bisdom daarmee instemt.

Thijs van den Hark, voorzitter van Stichting Oude Toren Puiflijk, schudt Dirk-Jan Franken,
eigenaar van de Johannes de Doperkerk, de hand. (Foto: Reinier Jansen)

Vrienden-actie
Een dag later, op zaterdagochtend, trokken de bestuursleden van Stichting Oude Toren al flyerend, voorgegaan door een antieke stoomtractor, door het dorp om donateurs te werven. “Met gemengde gevoelens”, aldus secretaris Bert Beuving, verwijzend naar de brand die dezelfde ochtend woedde in de kantine van voetbalvereniging S.C.P. Desondanks kon de actie van Stichting Oude Toren Puiflijk rekenen op veel aandacht. “Overal waar de stoomfluit te horen was, kwamen de mensen spontaan hun huizen uit.” Het bestuur hoopt dat die aandacht zich vertaalt in een groot aantal ‘vrienden’ (mensen die een donatie doen, red.). Meer informatie over de mogelijkheden om ‘vriend’ te worden en/of eenmalig een donatie te doen is te lezen op de website van Stichting Oude Toren Puiflijk.

Een rondgang met antieke stoomtractor door het dorp. (Foto: Ton Rothengatter)