Nieuwsbericht

Amateurkunst krijgt podium in het Nonnenhuus

Door onze gastredacteur Ton van Hulst

In de voormalige refter van het vroegere Dominicanessenklooster aan de Kerkstraat heeft Netty Lens een alleraardigst winkeltje geopend. Een klein stukje Frankrijk in Puiflijk, waar ze allerlei moois verkoopt. Brocante, kunst en cadeaus.

„Eigenlijk alles wat creatief is”, vertelt de eigenaresse trots. „Denk bijvoorbeeld aan schilderijen, mozaïek en glaswerk. Het liefst bied ik alles aan in thema’s, nu uiteraard winter en kerst. Soms schenk ik de opbrengst aan een goed doel. Bij ons thuis vroeger hadden we een antiekwinkel. Daarvan heb ik nog veel over en dat gaan we allemaal tonen. Het moet een sfeervol geheel worden, een winkeltje waar je voor de aardigheid even binnenstapt en om de twee maanden een ander aanbod kunt vinden.”

Bijzonder aan de opzet van het Nonnenhuus, zoals Netty haar winkeltje noemt, is het feit dat ze (amateur)kunstenaars uit de regio de gelegenheid biedt om hun werk tentoon te stellen en eventueel te verkopen. „Het moet wel van een redelijke kwaliteit zijn. Daarbij kijk ik niet zozeer naar een perfecte techniek, maar voor mij is vooral de uitstraling belangrijk. Ziet het er goed uit, maakt het iets in je los, is het gewoon een mooi iets om naar te kijken? Dan geef ik het graag een plaatsje. Laat eerst even een paar foto’s zien van je werk, dat is het gemakkelijkst.”

‘Kunst werkt helend’
Netty is onlangs zelf begonnen met schilderen en doet ook een beetje aan houtsnijwerk. Maar haar eigen werk verkoopt ze niet. „Nee, ik pronk graag met andermans veren”, zegt de Puiflijkse lachend. „Ik heb hier een praktijk voor alternatieve geneeswijzen gehad en werkte bijna veertig jaar in de zorg. Daardoor weet ik dat kunst helend kan werken en mensen blij kan maken. Zeker in deze rare, onzekere tijd. En het kan ontspannend zijn.”

Het zou zomaar kunnen dat het Nonnenhuus uitgroeit tot een klein kunstcentrum voor amateurkunstenaars, die dan via Netty hun werk verkopen. „Leuk toch, als je je eigen werk in een winkel ziet? Nee, het is niet de bedoeling dat het iets groots wordt. Ik wil graag dat mensen er plezier aan beleven en even een praatje komen maken. Misschien komen er in de zomer wel fietsers of toeristen langs om de kunstvoorwerpen te bewonderen.”

Netty zelf ziet het in ieder geval helemaal zitten. „Ik ben nu 55 jaar en hoop dit initiatief nog wel een jaartje of twintig vol te houden”, besluit ze. „Zullen we dus maar zeggen: au revoir? Of, hou je wà. Klinkt bijna hetzelfde…”

Het Nonnenhuus is gevestigd aan de Kerkstraat 12 in Puiflijk. De winkel is elke donderdag, vrijdag en zaterdag open van 11.00 tot 18.00 uur en soms ook op andere momenten, vermeld op een bord buiten op de stoep.