Nieuwsbericht

Creatieve werkplaats annex winkeltje achter de Oude Toren

Creatieve werkplaats annex winkeltje achter de Oude Toren

Wie het huis op Koningsweg 15 via de oude deel binnenstapt, kijkt zijn ogen uit. In de schaduw van de Oude Toren vindt men sinds kort een creatieve werkplaats annex winkeltje. Het is de trots van bewoonster Ageeth Palma. Waar ooit wat vee werd gehouden, is nu een schilderachtige ruimte met allerhande woonaccessoires, veelal handgemaakt en sommige met ‘onze’ Toren als thema.

In 2016 verruilden Ageeth en haar man Theo Druten voor Puiflijk. „Na tien jaar klussen was onze tussenwoning in Druten helemaal naar wens en zochten we een nieuwe uitdaging.” Die vonden ze in het oude huis van Ton en Rina Vos. „Na één keer kijken waren we verknocht aan stek én plek”, vertelt Ageeth enthousiast. We kunnen haar geen ongelijk geven.

Huis met een verhaal
„Wat ons zo aanspreekt is dat dit een huis is met een verhaal”, vervolgt ze. „De historie is hier duidelijk zichtbaar.” Een oude houten draagbalk in het winkeltje toont sporen van oude spijkers en zelfs een granaatscherf. „Daarover heeft Rina ons alles verteld.” De overliggende muur is weer een bonte mix van rode bakstenen. „Die gingen jarenlang verscholen achter een dikke stuclaag. Wij brachten ze juist weer in het zicht.” De werkbank van ‘Tòn’ doet nu dienst als toonbank voor spullen uit de webwinkel, een herinnering aan de vorige bewoners.

Respect voor het oude
Het accentueren van dergelijke details vormt een rode draad tijdens de verbouwing. Nieuw waar nodig, maar met respect voor het oude. Het is een passie die Ageeth en haar man Theo delen. Het liefst klussen ze dan ook samen, met hulp van hun twee zoons. „Theo kan veel zelf”, vertelt Ageeth trots. „Als hij iets niet weet, dan zoekt hij het op en probeert het net zo lang totdat het lukt. Alleen bij het vernieuwen van het dak hebben we hulp gehad van dorpsgenoot Kees van Dinteren, mijn vader en onze buurtjes.”

TanteKEE
Terug naar haar creatieve domein, dat beter bekendstaat als TanteKEE. „Onder die naam run ik al zo’n tien jaar een online winkel”, legt Ageeth uit. „Met de aankoop van deze woning, nu bijna vijf jaar geleden, kwam mijn droom om een fysiek verlengstuk te creëren voor die webshop uit.” Dat verlengstuk is met name bedoeld als workshopruimte. „Ik organiseer hier workshops voor wie dat maar wil, individueel of in groepen van maximaal tien personen. De mogelijkheden zijn divers en ook maatwerk is mogelijk, maar altijd met een creatieve inslag.” De ruimte vormt daarnaast een sfeervolle etalage voor de producten uit haar webshop, bestaande uit woonaccessoires en cadeautjes.

Friese kunstenares
„Met name handgemaakte producten van kleine producenten en onderscheidende merken”, zegt Ageeth. Onderscheidend zijn ook de items waarvoor het uitzicht vanuit haar raam de inspiratie vormde: onze Oude Toren. Het iconische bouwwerk vinden we terug op een gebakken tegeltje met houten voet en op prachtige kaarten. „Daarvoor heb ik een Friese kunstenares gevraagd een pentekening van de toren te maken, die vervolgens met een speciale techniek op tegel en papier is gedrukt.” Even verderop zien we nog een plattegrond van Puiflijk, strak vormgegeven op wit papier met zwarte omlijsting.

Ons dorp heeft duidelijk een positieve indruk gemaakt op haar relatief nieuwe inwoners. Het antwoord op de vraag of er na deze verbouwing weer een nieuwe uitdaging komt, bevestigt dan ook onze vermoedens: „Of er nog een nieuw verbouwproject komt weten we niet, maar één ding is zeker: wij gaan niet meer weg uit Puiflijk.”

Het assortiment van TanteKEE, waaronder de Puiflijkse producten, is te vinden op tantekee15.nl, Facebook en Instagram. De winkel op Koningsweg 15 heeft geen vaste openingstijden, maar is op afspraak geopend voor iedereen die het leuk vindt om eens te komen kijken.