Nieuwsbericht

De Paadjes: Van ’n oud kerkpad naar een splinternieuw Puiflijks wijkje

Heeft u het al gezien? De Oude Koningstraat heeft een nieuw zijstraatje gekregen. Het bord staat er al, de huizen komen nog.

„Het is het vroegere weiland van Wim en Dora de Krijger. Ze hadden geen kinderen en mijn vader, Bertus van Leeuwen, werd eigenaar onder voorwaarde dat Wim en Dora er konden blijven wonen. Daar stonden ook onze kippenstallen”, zo vertelt Jack van Leeuwen, die nu in dat monumentale pand woont. In 1930 startte zijn opa in de Houtsestraat De Eerste Electrische Maal- en Menginrichting van Maas en Waal. Deze moderne mengvoederfabriek is in 1999 door Jack en zijn broer Erik ontmanteld en in Bulgarije weer opgebouwd.

Jack: „Hier begint de hucht van Puiflijk. Goeie lichte grond tegen de zandbult aan, lössachtig, geschikt voor bijvoorbeeld de teelt van tabak. Hier achter staat de schuur nog om de tabak te drogen. Aan de andere kant van de Oude Koningstraat is het al pure Maas en Waalse klei.”

En de naam, De Paadjes?
„Toen de gemeente ons vroeg naar suggesties voor een naam, liefst met een historische verwijzing, stond voor mij vast dat het te maken moest hebben met het kerkpad dat hier vroeger liep. Let maar op de oude huizen hier aan de straat, ze hebben het voorhuis gericht op dat toenmalige pad en staan met de originele achterkant naar de Oude Koningstraat.”

„Hoewel, als ik heel eerlijk ben, had het ook de Sophie Charlotte Allee mogen worden, naar onze dochters”, zegt Jack lachend. „En dat is inclusief een historisch knipoogje naar die Duitse dame met die naam, die in 1701 koningin van Pruisen werd.”

Herders
Kerkpaadjes liepen kriskras, vanuit alle windrichtingen, door Puiflijk. Uiteraard richting de kerk en ook naar de school die op de Hucht stond. Ze zijn soms nog te herkennen, maar de meeste zijn door grondgebruik verdwenen. Gelukkig kon er nog één, vanaf de Kerkstraat tot boven op de Hucht, deels langs de muur van het kerkhof, op het nippertje gered worden.

Dat ze niet alleen voor de zondagse kerkgang gebruikt werden, weten veel oudere dorpelingen zich nog wel te herinneren. „Het pad was een bekend vrijerspaadje, maar je moest wel oppassen dat niet toevallig pastoor Bodenstaff daar zijn brevier liep te bidden en tegelijk zijn Mechelse herder uitliet.” Wil van Sommeren kan er nog altijd om lachen.

Historie
Dat ook de gemeente het een passende naam vond was voor Jack vanzelfsprekend. „Anders was het hele plan niet doorgegaan”, zegt hij glimlachend. Het is een historisch stukje Puiflijk. De Hucht, het café, de familie Kersten die, vanuit de tabaksteelt hier, sigarenmakers van Willem II in Valkenswaard werden. En hier voor het huis langs liep de touwbaan van Adriaan Kruisbergen, die ’s morgens bij Wim en Dora koffie met beschuit kreeg. De Kruis had zijn touwslagerij in de vroegere tabaksschuur, die is rond 2000 afgebrand. Inmiddels zijn alle kavels op de Paadjes verkocht en de bouwplannen worden gesmeed.

Ongeduldige jeugd
Ze kunnen niet wachten, de 11- en 9-jarige Jasper en Lotte van Aanholt. Ze wonen tijdelijk in Maasbommel maar zitten nog ‘gewoon’ op ’t Geerke. Hij voetbalt bij SCP en zij turnt hier. „Hoe eerder we weer in Puiflijk wonen, hoe liever.”

Vader Roy komt oorspronkelijk uit Deest en moeder Renate uit Maasbommel. „Dus Puiflijk was het logische midden”, vertelt Roy. Sinds 2003 wonen ze er al. Roy voetbalde bij SCP en is er nu keeperstrainer. Hij was lid van De Torenuilen in het jaar van Prins Frank de Jong. „Mooi feest, carnaval in Puiflijk, alles en iedereen doet mee. Zo vreemd dat, als je in die dagen de dorpsgrens even overgaat, er geen carnaval meer lijkt te bestaan.”

Kerst op De Paadjes
„We hebben overwogen om nog meer te gaan klussen aan ons oude huis op Torensingel 3, maar kozen uiteindelijk toch voor nieuwbouw inclusief al onze woonwensen. En een kavel achter bij Jack van Leeuwen, dat leek ons de ideale plek. Helaas, ze waren ons met enkele opties al voor geweest, maar als je de echte overtuiging hebt dat wij, en ons huis, bij die kavel horen, zul je zien dat het dan toch naar je toekomt. Drie dagen later belde de makelaar en binnen enkele weken waren wij eigenaar van de linkse kavel. We hadden net voor afgelopen zomer, in de tuin bij Jack, de knoop doorgehakt. Wat een rust daar.”

In het voorjaar zou er met de bouw gestart kunnen worden, dat geldt ook voor de twee andere kavels. „Als het allemaal volgens planning verloopt, zijn we eind dit jaar weer terug in Puiflijk en gaan we op De Paadjes samen de kerst vieren.” Het hele gezin is het met vader eens, en Jasper en Lotte willen heel graag op de foto in de Dorpskrant.