Nieuwsbericht

Elke dag een beetje Burendag op de Postenhof

Aankomende zaterdag 24 september is het Burendag; een initiatief van Douwe Egberts en het Oranje Fonds. Burendag is een dag waarop buren gezellig samenkomen en waarbij veel mensen iets goeds doen voor elkaar en hun buurt. Want goede buren doen ertoe. Dit brengt ons naar de Postenhof, een straat in Puiflijk die in 2000 ontstond.

„Bij de aankoop van onze (bouw)kavel aan de Postenhof was het nog de vraag hoe de buurt eruit zou gaan zien”, vertelt Inge Buis, één van de eerste bewoners van het miniwijkje. „Het is mooi om te zien hoe de Postenhof inmiddels is uitgegroeid tot een gezellige en saamhorige straat.”

Op de Postenhof staan anno 2022 negen huizen, die niet allemaal tegelijkertijd zijn gebouwd. Nadat alle woningen opgeleverd waren, kregen de buurtbewoners zeggenschap over de verdere aanleg van de straat. Zo plantten zij zelf, samen met oud-wethouder Michel Lepoutre, de eerste boom. Het bleek achteraf de start van een talloze reeks activiteiten, die de buurtbewoners samen organiseerden.

Buurtapp
„Via de buurtapp worden er ideeën met elkaar gedeeld voor leuke activiteiten en wie zin heeft pakt ze op”, haakt Wendy Kroes aan. „Over het algemeen zijn Ilse Schutte, Inge Buis en ik daarbij de kartrekkers.” De Postenhof heeft overigens geen officiële buurtvereniging, zo komen we verder te weten; men betaalt dan ook geen contributie. „Desondanks is de omschrijving van Burendag – ‘gezellig samenkomen en iets goeds doen voor elkaar in de buurt’ – de Postenhof ten voeten uit”, aldus Wendy.

„De kinderen waren altijd al met elkaar buiten aan het spelen”, blikt Inge terug op de begintijd. „Op het pleintje werd gevoetbald, in de sloot werden kikkers gevangen en als er ijs lag werd er samen geschaatst. De kinderen kampeerden ook eens spontaan in een tentje langs de slootkant, waarna er een ‘camping’ ontstond.”

Barbecue
Mede door hun kinderen, vonden ook de ouders in de buurt elkaar. „Zo kwam het dat we een keer met z’n allen de barbecue aanstaken”, vervolgt Wendy. „Daaruit kwamen weer verschillende andere activiteiten voort, zoals het kijken van voetbalwedstrijden tijdens het WK, meelopen in de carnavalsoptocht en deelname aan de Puflukse Pubkwis.”

De aanstaande Burendag is dan ook geen aanleiding om – specifiek op die dag – iets leuks te doen met elkaar, zo vertellen de dames tot slot. „Hier is het eigenlijk elke dag een beetje Burendag”, concluderen ze.