Nieuwsbericht

SCP krijgt lek boven in overspoelende regen

Door Kevin van Buuren

In de laatste groepswedstrijd voor de beker kwam mede-vijfdeklasser SV Nijmegen zondag op bezoek op sportpark Schravenhof. Voor beide ploegen betrof de ontmoeting slechts een veredelde oefenwedstrijd, aangezien doorbekeren voor geen van hen nog mogelijk was. Ondanks de regen stonden nog vele familiedagbezoekers vanonder de schuiltenten te kijken hoe SCP zijn laatste generale repetitie speelde voor de opening van de competitie. 

Eerste helft
Beide teams moesten in de openingsfase van de wedstrijd duidelijk nog wennen aan het natte kunstgras. Met name lange ballen gleden meer over de witte lijnen en harde inspeelpasses gleden nog wel eens van de schoen. Het was SCP dat het eerste gevaar stichtte. Een kopbal richting het midden van Tycho Smits werd lenig verlengd door Max Klein Breteler. De daaropvolgende voorzet van Jarno Smits werd een tikkeltje zenuwachtig tot corner verwerkt door Nijmegen. 

Tien minuten later was het toch Nijmegen dat op voorsprong kwam. Toen SCP de organisatie even liet vieren, vond de tegenstander direct de ruimte over rechts. Met een scherpe steekpass stond de nummer 15 plots oog in oog met de uitgekomen Tom Huisman. De doelman werd verschalkt door een stijlvol stiftje, dat via de binnenkant van de paal het doel uit stuiterde. Jammer genoeg was het de Nijmeegse nummer 10 die de bal rond de penaltystip kon controleren en langs de verdedigers schoot die het doel nog probeerden te verdedigen: 0-1. 

Rond de middenlijn had SCP het vaak moeilijk, met een dynamisch en technisch sterk elftal wist Nijmegen rond dat deel van het veld vaak de bal te controleren. Het was echter de diepgang waar het vaak misging bij de Nijmegenaren. Het natte veld en Puiflijkse blok maakten de ruimtes achter de verdediging te klein om effectief gebruik van te maken. Ook de Puiflijkse ploeg ondervond nog vaak genoeg last van het ‘snelle veld’,  maar had aan tien minuten genoeg om een gelijkmaker te forceren.

Bram Melchers slingerde de bal met een verre inworp het strafschopgebied in. Bij de eerste paal verlengde Rik Baars het speeltuig met het hoofd richting de tweede paal, waar Jarno Smits opdook om van dichtbij in te koppen. Vlak daarna ontsnapte Jordy Goudt aan een rode kaart. Met een sluwe slag in de nek werkte hij Tycho Smits tegen de grond. Gezien zijn focus op de bal, kon de scheids slechts vanuit zijn ooghoek een overtreding waarnemen en SCP een vrije trap toekennen. Desondanks kon het als teken gezien worden dat SCP, met name verdedigend, de controle over de wedstrijd had. 

Nog voor rust bracht SCP de tegenstander de figuurlijke (en sportieve) nekslag toe. Yanick van der Velden jaagde de traag handelende centrale verdediger op, die de bal verloor. Melchers kon het leer oppikken en halverwege de helft van de tegenstander zijn weg naar het doel inzetten. Eén-op-één met de doelman faalde de blonde buitenspeler niet: zijn schuiver rolde precies naast de paal binnen in de linkerhoek. 

Vlak voor rust leek Nijmegen nog even op fraaie wijze gevaar te stichten. Rechtsbuiten Bas Willems speelde vanaf de middenlijn Goudt in en liep door, met een mooie bal achter het standbeen langs kwam Willems weer in balbezit, die vervolgens nog een één-twee aanging met zijn spits. Hij wilde in één keer diep spelen op de linksbuiten, maar gezien het natte veld was ook deze pass te hard. 

Tweede helft
In de tweede helft zouden de ploegen elkaar in balans houden. Jarno Smits sneed aan het begin goed naar binnen en vond met een scherpe breedtepass Klein Breteler. De rechtspoot kon zijn schot alleen geen kracht meegeven. Nijmegen brak via de rappe Goudt door op links. Zijn lage voorzet werd voor Youp Oosterbroek nog net richting doel getikt, maar Huisman redde net voor de doellijn. Vervolgens vond een verre inworp van Baars het hoofd van Melchers. Daarachter dook weer Jarno Smits op, maar die mistte net de controle om goed te schieten. 

Tot slot creëerde Melchers met een rush en wat lichaamsschijnbewegingen ruimte voor de voorzet. Bij de tweede paal moest Oosterbroek door zijn tegenstander heenlopen om enigszins bij de bal te kunnen, wat de scheids dan ook affloot. De nummer 17 van Nijmegen brak nog eens door over rechts na een mooie steekpass, maar Huisman redde sterk en een indraaiende vrije trap van Nijmegen werd ternauwernood tot corner verwerkt door een hoog springende Jesper Smit. Zo wist SCP de voorsprong te behouden en de eerste officiële winstpartij van het seizoen te behalen. 

De twee aan elkaar gewaagde ploegen ontmoeten elkaar over enkele weken weer voor de competitie. Echter opent SCP aankomende zondag de competitie van de vijfde klasse D thuis tegen Victoria. 

Wij hopen dit seizoen weer op jullie trouwe steun om SCP zo snel mogelijk terug te krijgen naar de vierde klasse, maar boven alles, om met zijn allen een leuk seizoen te beleven.