Jubilerende Knaoiers hebben de optredens voor het uitkiezen
Wie kent ze niet, de Knaoiers. Iedereen in Puiflijk heeft ze wel eens zien en horen optreden, zo aanstekelijk dat het bijna niet lukt om stil te blijven zitten of staan. In oktober bestaat het orkest zestig jaar. Een gesprek met John van de Graaf over zes decennia muziek maken. Niet alleen in Puiflijk, maar in heel Nederland.
Het dweilorkest werd opgericht in 1963, spontaan, vanuit carnaval en fanfare KNA. Dat verklaart de naam van de groep – letterlijk de KNAoiers – en daarom is Puiflijk nog altijd hun thuisbasis, blijkt ook uit het logo op de kleding van de muzikanten. Begonnen als een zittende hofkapel, trokken de muzikanten daarna ‘dweilend’ door straten en over pleinen. Vandaag de dag vormen de Knaoiers een hechte en professionele feestkapel.
Vele jaren geleden heeft John van de Graaf letterlijk het stokje van zijn vader Gerard overgenomen als slagwerker bij de Knaoiers. Zijn opa Jan was trotse vaandeldrager van KNA. En ook Roy, broer van John en de andere zoon van Gerard, is zo ongeveer zijn leven lang al aan de Knaoiers verbonden. Hij als de onmisbare bassist.
Boekingen
John bemant het secretariaat van het orkest om met name de boekingen en optredens in goede banen te kunnen leiden. „Elke dag komen er aanvragen binnen, vanuit het hele land, en binnen onze club van momenteel twintig muzikanten zijn er afspraken gemaakt waar we wel en niet op ingaan.” Het antwoord is overigens vaker nee dan ja, geeft hij toe, omdat er in de loop der jaren al een schema van vaste optredens is ontstaan. „Bovendien spelen vrijwel alle muzikanten ook bij andere, soms meerdere gezelschappen en muziekverenigingen.”
Een uitstapje naar Ameland is elk jaar vaste prik, evenals optredens rondom carnaval. Ook daarbij gaat de club heel selectief, en volgens John zelfs wat commercieel, te werk. „We doen dan twee, hooguit drie optredens per dag, vaak in Brabantse dorpen en steden. Gelukkig worden we de laatste tijd ook weer gevraagd om in het eigen dorp op te treden. Dat doen we graag, hoewel een groot deel van de twintig koperblazers inmiddels niet meer uit Puiflijk komt.”
Nieuw elan
Vader Gerard speelt nog altijd zo veel mogelijk mee, nu alweer 52 jaar. „Met de bekkens weet hij nog steeds het publiek te vermaken”, aldus zijn trotse zoon. Organisatorisch is Van de Graaf senior nu echter wat meer op de achtergrond actief. En er is meer veranderd, vervolgt John zijn verhaal. „De jeugd bracht telkens nieuw elan en nieuwe mogelijkheden, zoals het gebruik van sociale media. Zo kregen we eind jaren 90 contact met enkele muzikanten van buiten de regio, zoals uit Rhenen. Een op dat moment zeer welkome kwantiteits- én kwaliteitsimpuls.”
De Knaoiers waren er volgens John als één van de eersten bij toen de dweiltrend aan een opmars begon. En altijd stond en staat bij het orkest de muzikale kwaliteit voorop, verzekert hij. „We staan bekend om onze ‘losse’ manier van optreden, alles uit het hoofd. We bedenken zelf de medleys, spelen in op trends en hits, en laten er professionele composities voor schrijven, helemaal afgestemd op onze koperbezetting. En dan repeteren we elke vrijdag in De Lier, net zo lang totdat we het met onze vertrouwde speelstijl op het publiek kunnen overbrengen.”
De Knaoiers staan volgende maand intern stil bij hun jubileum. Er komt geen groot feest, maar de muzikanten gaan op een zaterdag naar Sneek voor een optreden. Daarna gaan ze samen wat eten om het 60-jarig bestaan te vieren.