Nieuwsbericht

Metselen op grote hoogte: de torenrenovatie in beeld

In tropische temperaturen wordt er deze week gemetseld op grote hoogte. Tijdens de restauratie van de Oude Toren zijn onder meer de stenen boven bij het dak van de traptoren – die door storm Eunice werden beschadigd – hersteld. Dankzij fotograaf Ton Rothengatter kunnen belangstellenden de torenrenovatie op de voet volgen.

De stenen die na de storm in 2022 werden verwijderd, moesten voor de renovatie opnieuw worden uitgezocht. ‘Alle stenen zijn vervolgens opgeruwd voor een betere hechting’, laat Rothengatter in zijn verslag weten. ‘Door de hitte werd bovendien meer water toegevoegd zodat de droging niet te snel zou gaan.’

Vulkanisch gesteente
Stenen die in zijn geheel vervangen moeten worden, werden door de aannemer gewonnen uit platen Ettringer tufsteen; een vulkanisch gesteente. De toren is weliswaar grotendeels opgebouwd uit Römer tufsteen, maar die soort is niet meer verkrijgbaar. Dat men in vroegere tijden ook al eens creatief omging met materiaalgebruik, blijkt wel uit het feit dat op verschillende plekken in de toren hergebruikte stenen zijn aangetroffen. Volgens Rothengatter was dat gebruikelijk indertijd; zo is bekend dat het voormalige kasteel Batenburg – nadat de Fransen die burcht hadden verwoest – gebruikt werd als winplaats.

Meer informatie en foto’s over/van de restauratie zijn te vinden op de website van stichting Oude Toren Puiflijk.

Foto: Ton Rothengatter (Bron: Stichting Oude Toren Puiflijk)