Nieuwsbericht

Nieuw festival biedt podium aan lokale bierbrouwers

Het plein bij dorpshuis De Lier verandert zaterdag 25 mei in een walhalla voor bierliefhebbers. Die dag vindt de eerste editie van het Puiflijks Speciaal Bier Festival plaats, een evenement bedoeld om bierbrouwers én liefhebbers uit de regio samen te brengen.

Bierkenners Marcel van Oijen, Jarno van Gelder en Nick Wannet staan, samen met dorpshuisexploitant Frank de Jong, aan de wieg van Puiflijks eerste eigen speciaalbier festival. Een langgekoesterde wens van Frank, die al enkele jaren rondliep met het idee voor een proefevenement in Puiflijk. Het plan kreeg uiteindelijk vorm aan zijn eigen bar onder het genot van – u raadt het al – een speciaalbiertje.

Hoe hun evenement eruit moest komen te zien wisten de organisatoren, die zelf met regelmaat op bierfestivals in heel Nederland te vinden zijn, al vrij snel. „Vooropstaat dat zowel bierliefhebbers, kenners als beginnende proevers zich welkom moeten voelen”, zegt Marcel. „Daar hebben we dan ook rekening mee gehouden bij het selecteren van de aanwezige brouwers en hun bieren.”

Lokale brouwers
Dat uitsluitend lokale brouwers zijn uitgenodigd, is eveneens een bewuste keuze. „In onze regio wordt immers verrassend goed speciaalbier gebrouwen”, legt Jarno uit. „Die lokale kwaliteitsbrouwsels zijn vaak relatief onbekend en verdienen wat ons betreft dan ook een podium.” Om welke brouwerijen het gaat wil hij nog niet verklappen; wel dat de vijf geselecteerde brouwers zich bevinden in een straal van 25 kilometer rondom Puiflijk. „Variërend van klein tot middelgroot, maar ambachtelijk en uniek op hun eigen manier.”

Dat laatste geldt zeker ook voor de bieren die geschonken zullen worden op de laatste zaterdag van mei. „In totaal ruim twintig verschillende soorten”, vertelt Nick. „Samen vertegenwoordigen zij de meest uiteenlopende bierstijlen. Van het toegankelijke Blond en het veel gedronken I.P.A. en Tripel, tot de zwaardere soorten Quadrupel en Stout. Daarnaast zijn er ook meer experimentele smaken verkrijgbaar, zoals Whisky Infused (bier waar whisky aan toegevoegd is, red.) en Barrel Aged (op whisky- port- of rumvaten gerijpt, red.).” Om bezoekers kennis te laten maken met die veelheid aan smaken, worden de bieren geschonken in speciale proefglaasjes.

Barbecuegerechten
Voor wie niet van (speciaal)bier houdt, is er een stand voorzien met wijn, frisdrank en verschillende soorten alcoholvrij speciaalbier. Dat past volgens de organisatie bij het beoogde karakter van het festival: laagdrempelig en voor iedereen. „Naast een intieme setting dragen fraaie aankleding en gezellige achtergrondmuziek bij aan de gewenste sfeer”, besluit Frank enthousiast. „En smakelijke barbecuegerechten, geserveerd vanuit een foodtruck.”

Het eerste Puiflijks Speciaal Bier Festival vindt plaats op zaterdag 25 mei van 13.30 tot 19.00 uur. De toegang is gratis en bij slecht weer vindt het programma doorgang in het dorpshuis. Proefglaasjes en munten kunnen worden gekocht bij de kassa. Om wachtrijen te voorkomen is het echter raadzaam om deze vooraf te reserveren via een speciale website.