Nieuwsbericht

Restauratie Oude Toren start in het voorjaar

Alle hobbels zijn genomen. De afspraken zijn vastgelegd, de financiën beschikbaar, de vergunning is verleend, de inschrijvingen bestudeerd en… er is een aannemer geselecteerd, laat het bestuur van Stichting Oude Toren Puiflijk aan onze dorpskrant weten. Dit voorjaar gaan de langverwachte restauratieplannen voor Puiflijks bekendste monument dan eindelijk van start.

„Inmiddels is de betrokken aannemer bezig met het opstellen van de planning”, vertelt secretaris Bert Beuving over de voortgang. „Dat vraagt nog wel enige tijd, want er moet bijvoorbeeld navraag worden gedaan naar natuurstenen uit een bepaalde steengroeve. De verwachting is dat over een paar weken bekend wordt wanneer precies met de werkzaamheden kan worden gestart en wanneer het werk zal zijn afgerond.”

Behalve een grondige restauratie van de toren zelf, staan het iconische monument een aantal aanpassingen te wachten die ervoor moeten zorgen dat de toren in de nabije toekomst gebruikt kan worden voor passende activiteiten. Zo wordt onder meer een stenen vloer gelegd op de begane grond en worden twee verdwenen verdiepingsvloeren teruggebracht. Verder wordt een klokkenstoel voorzien voor het vertrouwde papklokje uit de voormalige Johannes de Doperkerk, net als elektra en verlichting. Een glazen deur aan de terpkant vormt de meest in het oog springende verandering aan de schil van de toren.

Extra geld nodig voor terp
Of ook de plannen voor de opknap van de terp direct uitgevoerd kunnen worden, is nog niet zeker.  „Het enige probleem is nog de financiering”, legt Beuving uit. „Extra geld heeft de gemeente Druten immers niet voor dit onderdeel van het plan. De gemeente zoekt daarom, samen met de stichting, actief naar onaangebroken potjes.”

De start van de restauratie zal niet onopgemerkt voorbijgaan. Meer informatie daarover volgt op oudetorenpuiflijk.nl. Zeker is dat ook de ‘Puflickse Toren Kring’ – zoals de kersverse Puiflijkse academie is gaan heten – met een activiteit van zich zal laten horen.

Op de foto van links naar rechts: Bram van Oosteren (Croonen Architecten), Jan Reijnen, Ruud Huisman, Thijs van den Hark, Bert Beuving (Stichting Oude Toren Puiflijk) en Martien Knoops (Gemeente Druten). Foto: Mariëlle van Gelder