Nieuwsbericht

Nieuwe locatie geeft Puiflijkse kermis een impuls

Nu café-zaal De Linde gesloten is, verhuist de jaarlijkse kermis naar het dorpshuis. En dat geldt niet alleen voor het muzikale programma, ook de attracties worden in het weekend van zaterdag 22 oktober bij De Lier opgebouwd. Een mooi moment om het jaarlijkse dorpsfeest een impuls te geven, zo meende dorpshuisexploitant Frank de Jong. Op zijn initiatief kwam een groep actieve dorpsbewoners de afgelopen tijd verschillende keren bij elkaar om samen na te denken over een nieuwe invulling van de Puiflijkse kermis.

„Die vereende krachten hebben geleid tot een programma voor jong en oud, met een mix van vertrouwde én vernieuwende elementen, en bovendien nog ideeën en wensen te over voor de toekomst”, vertelt Frank trots. Uit de bijeenkomsten die hij belegde bleek bijvoorbeeld dat er behoefte was aan een feestavond met liveband en een activiteit speciaal voor de dorpsjeugd.

Een aantal jongeren uit Puiflijk werd daarop eveneens door De Jong uitgenodigd om ‘hun’ avond zelf mede vorm te geven. „Zij trappen het kermisweekend af met een eigen feest op vrijdagavond. Achter de draaitafels staat de populaire dj Matte Frazzie, naar idee van de jeugd zelf.” Een dag later staat een ouderwets gezellig kermisfeest op de agenda voor iedereen vanaf 18 jaar, met op de bühne de bekende liveformatie Dreamcast. „Deze coverband speelde reeds menig feesttent in de regio helemaal plat”, weet Frank te vertellen.

„En over een feesttent gesproken”, vervolgt hij, „ook dat bleek tijdens de brainstormavonden één van de wensen vanuit het dorp te zijn. Vroeger stonden er in Puiflijk wel drie tijdens de kermis. Voor dit moment is een tent te kostbaar, maar laten we hopen dat deze droom in de nabije toekomst alsnog uit kan komen.” Kijkend naar de ontwikkeling die andere dorpsfeesten, zoals Koningsdag, de afgelopen jaren doormaakten, lijkt die wens beslist niet onhaalbaar.

Traditionele elementen
Hoewel er dus grootse plannen zijn voor het jaarlijkse gebeuren heeft men ook oog voor het kleine, zo benadrukt Frank. Voorop staat volgens hem dat de Puiflijkse kermis nooit zijn dorpse karakter mag verliezen. „Traditionele elementen worden dan ook in ere gehouden. Zo krijgt de kermiskoers, een besloten wielerronde, de komende jaren bijvoorbeeld extra aandacht.”

Dat veel inwoners waarde hechten aan de kermismiddagen die ieder jaar op zondag in het café van de familie Mulders werden gehouden, wordt ook gezien. „Die gezellige sfeer proberen we te behouden”, benadrukt Frank. „Daarom staat er zondag geen liveband, maar een muzikaal duo op de planken, zodat er die dag zowel gedanst als bijgepraat kan worden.” Grote prints van oude kermisfoto’s uit Puiflijk, zoals zwartwitbeelden van de schiettent van KNA, zullen het ‘reüniekarakter’ van de zondag versterken.

Voor de meest ervaren inwoners van ons dorp – de senioren – is er op zaterdagmiddag tot slot een speciaal kermismatinee, georganiseerd in samenwerking met de vereniging Senioren Puiflijk. „Van 15.00 tot circa 19.00 uur is er voor iedereen, leden en niet-leden, livemuziek in de grote zaal van De Lier”, vertelt voorzitter Luc Remers daarover. „De uit onze streek afkomstige muzikanten van The Melody Players zorgen voor gezellige en herkenbare kermismuziek. En behalve drankjes en oliebollen zijn er die middag ook andere typische kermisversnaperingen verkrijgbaar. Denk bijvoorbeeld aan een gebakken eitje.”

Voor meer informatie en tickets zie horecadelier.nl. Aanmelden voor het kermismatinee van Senioren Puiflijk kan tot uiterlijk 10 oktober via info@seniorenpuiflijk.nl, op horecadelier.nl of door te bellen naar 0487-514232. Leden van Senioren Puiflijk betalen 2,50 euro entree (gepast bij binnenkomst), voor niet-leden geldt de kostprijs van 12 euro. Wie nog oude foto’s heeft van de Puiflijkse kermis kan een mailtje sturen naar info@horecadelier.nl of contact opnemen met Frank (06-51168100).