NieuwsberichtOud Puiflijk

Oud Puiflijk: Kleermaker Hendrik van Leeuwen

In de rubriek ‘Oud Puiflijk’ nemen we iedere editie een duik in de geschiedenis van ons dorp. Deze keer: kleermaker Hendrik van Leeuwen.

In 1929 kocht Hendrik van Leeuwen een stuk bouwgrond van de gemeente aan de Koningsweg in Puiflijk. In de koopakte stond vermeld dat er datzelfde jaar nog een huis op gebouwd moest worden, waarbij een ruimte mocht worden ingericht als kleermakerij annex winkel.

Kleermaker van Leeuwen was een vakman en hij had veel klanten uit Puiflijk en wijde omtrek. Velen van hen lieten zich, vooral tegen de feestdagen, een pak aanmeten. Hendriks zoon Bart trad later in zijn voetsporen en hielp lange tijd in de kleermakerij, met nog een knecht en drie dames.

Echter, de tijden veranderden en een maatpak laten aanmeten werd langzaamaan een zeldzaamheid. Op een gegeven moment werd alleen nog wat verstelwerk verricht op de Koningsweg en kleding ingezameld voor stomerij Polkamp. Hendrik kreeg daardoor wat meer tijd voor zijn hobby: de moestuin achter zijn huis.

In 1968 overleed Hendrik op 72-jarige leeftijd en werd de kleermakerij ‘ontmanteld’. Zijn huis bleef in de familie. Thans woont een kleinzoon van Hendrik, Erik van Gelder, er samen met zijn vrouw Mariëlle en hun drie kinderen.

Met dank aan Ruud van Gelder voor het beschikbaar stellen van tekst en informatie. Zelf ook oude foto’s of documenten van Puiflijk? Stuur ze in via: rubenschiks@hotmail.com. Kijk ook eens op Facebook voor meer foto’s en verhalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.