Nieuwsbericht

Puiflijkse senioren maken uitstapje naar ateliermuseum Jac Maris

Afgelopen woensdag, de laatste zonnige dag van deze herfst, vertrok vereniging Senioren Puiflijk met twintig deelnemers naar het ateliermuseum van Jac Maris in Heumen. Bij binnenkomst werden zij overweldigd door de ruimte en de vele tentoongestelde kunstwerken.

Zeer onderhoudend vertelde de heer Leo Ewals, conservator – tevens tuin- en klusjesman, PR-verantwoordelijke, bestuursvoorzitter, acquisiteur van het museum – over het leven en het werk van Jac Marris.

De humorvolle toelichting van de heer Leo Ewals was alles behalve een opsomming van feiten en grappige en minder prettige aspecten van het leven van Jac Maris. De grote maatschappelijke veranderingen gedurende het leven van de kunstenaar (1900–1996) waren een kapstok voor de meerdere stijlen waarin hij heeft gewerkt. Een van de vele kleine en grote opmerkingen was bijvoorbeeld dat de achternaam van de kunstenaar en zijn beroemde neven Jacob en Matthijs Maris officieel Marris was, omdat zijn voorouders van elders naar Nederland waren gekomen.

Oorlogsmonumenten
Hoewel hij eigenlijk beeldhouwer was, maakte Maris voor de kunsthandel ook tekeningen, en dan diezelfde tekening in postzegel-, briefkaart-, A4-formaat en soms ook als metalen plaquette. Veel opdrachten heeft Jac Maris gekregen van de R.K. kerk, en dat is te zien in de nu nog bestaande kloosters en kerken in o.a. Nijmegen, Malden, Kranenburg, Malden en Heumen. Ook allerlei oorlogsmonumenten in deze en ook in verder weg gelegen plaatsen zijn van zijn hand.

Het museum bezit veel grote en kleine beelden en plaquettes, die de Puiflijkse bezoekers dank zij de toelichting met veel belangstelling hebben bekeken.

Deze activiteit werd georganiseerd door werkgroep ‘de Uitgaanders’ van vereniging Senioren Puiflijk. Wilt u ook eens mee op stap? Word dan lid van vereniging Senioren Puiflijk. Voor meer informatie zie: www.seniorenpuiflijk.nl of klik hier.