Nieuwsbericht

Viaduct vernoemd naar omgekomen sergeant Mark Weijdt

Het viaduct boven de Maas en Waalweg (N322) nabij Puiflijk wordt vernoemd naar de in 2008 omgekomen Puiflijkse sergeant Mark Weijdt. Ter gelegenheid van deze vernoeming vond afgelopen woensdag een herdenking plaats in dorpshuis de Lier.

Mark Weijdt overleed op vrijdag 19 december 2008 – 24 jaar oud – als gevolg van een bermbom in het Afghaanse Uruzgan. De Puiflijkse sergeant was daar als lid van de Bravo Wonju-compagnie, een onderdeel van de luchtmobiele brigade. Weijdt kreeg een oorlogsgraf op de Rooms-Katholieke Begraafplaats in ons dorp. Nog ieder jaar wordt hij aldaar herdacht.

Bijzonder eerbetoon
De vernoeming van het viaduct tussen Afferden en Horssen, nabij Puiflijk, vormt een bijzonder extra eerbetoon aan Weijdt, opdat hij niet vergeten wordt. De vernoeming maakt deel uit van een landelijk project, waartoe voormalig ministers Ank Bijleveld en Cora van Nieuwenhuizen het initiatief namen. In het kader van ’75 jaar bevrijding’ vonden de bewindslieden het passend te laten zien dat vrijheid geen vanzelfsprekendheid is, door militairen die sneuvelden tijdens vredesoperaties blijvend te eren. Begin 2020 werd in Purmerend een eerste viaduct vernoemd, waarna velen volgden. Alle viaducten, maar ook bruggen en ecoducten die vernoemd werden, staan in de directe omgeving waar de militairen zijn geboren of hebben gewoond.

Herdenkingsbijeenkomst
Ter gelegenheid van de Puiflijkse vernoeming vond in dorpshuis de Lier afgelopen dinsdag een herdenkingsbijeenkomst plaats waarbij, naast Marks ouders, familie, vrienden, en legermaten, ook afgevaardigden van defensie en de provincie Gelderland aanwezig waren. Namens de gemeente Druten woonde burgemeester Sigrid Sengers de bijeenkomst plaats.

Hoofdfoto: Stan van den Hurk
Portret Mark Weijdt: Defensie