Nieuwsbericht

Puiflijkse blaasmuziek verstomt in coronatijd

En dat gegeven is zeker ook op dweilorkest De Knaoiers van toepassing. Het is letterlijk en figuurlijk een stil jaar geworden, terwijl de muzikale klanken normaliter elke vrijdagavond door De Lier schallen. De vereniging schreef ons hoe het met ze gaat.

Tijdens carnaval 2020 speelden wij op maandagavond 24 februari rond middernacht een mooie set voor een enthousiast publiek in Sint-Michielsgestel. Nooit hadden wij kunnen vermoeden dat dit voorlopig ons laatste muzikale wapenfeit zou zijn. Corona trof ons allemaal. Gelukkig zijn we een kleine vereniging (negentien muzikanten) en in die zin ook flexibel. De omschakeling was snel gemaakt. Desondanks moesten er optredens afgezegd worden, onder andere tijdens halfvasten, en wat overbleef was een lege agenda. Tijdens deze eerste coronagolf zijn we echter niet stil blijven zitten en is er nieuw repertoire gearrangeerd.

Gelukkig mocht er door de versoepelingen vanaf juni 2020 weer actief muziek gemaakt worden en werd direct besloten tot het hervatten van de wekelijkse repetities. We waren hiervoor afhankelijk van de Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie, die een onderzoek had ingesteld naar zogeheten aerosolen; minuscule vloeistofdruppeltjes in de lucht. En natuurlijk is dat bij onze kapel met voornamelijk blaasinstrumenten een belangrijk gegeven.

Met veel plezier hebben we tot medio december gerepeteerd, ondanks het feit dat er uiteraard geen optredens in het verschiet lagen.

Toen vlak voor Kerst bleek dat een tweede lockdown onvermijdelijk werd, hebben we besloten om onze repetities opnieuw te staken. Reikhalzend kijken we uit naar het moment waarop we iedereen weer kunnen verblijden met onze muzikale klanken!