Nieuwsbericht

Achter de voordeur: Jurjen de Vries

Een nadere kennismaking met dorpsgenoten, dat is onze rubriek ‘Achter de Voordeur’. Deze keer: Jurjen de Vries.

We zijn te gast op Scharenburgsestraat 11, in een prachtig huis aan de rand van ons dorp dat naast woning ook een plek is waar een heus zelfgebouwd orgel is ondergebracht. Een knap staaltje vakmanschap van bewoner Jurjen de Vries.

De Bobbert
Jurjen werd in 1944 geboren in het Friese dorpje Nijewier. In 1963 ontmoette hij zijn vrouw Tineke en na wat omzwervingen belandden zij in 1974 in Puiflijk. Hun huis ‘de Bobbert’ was toen nog slechts een oude boerderijwoning te midden van een gaard appelbomen. Jurjen en Tineke kregen twee zoons: Willem en Geert. Tineke, van huis uit lerares, had in de Bobbert jarenlang een eigen kinderkledingatelier. In 2015 kwam zij helaas te overlijden.

Saamhorigheidsorgel
Waar hun bijzondere woning met name om bekendstaat, is het inpandige ‘Saamhorigheidsorgel’. Al in zijn vroege jeugd had Jurjen veel interesse in orgels. „Ik begon als kind al te spelen op het harmonium, maar pas toen ik een jaar of 16 was ging ik op les”, vertelt hij. De fascinatie voor het veelzijdige instrument liet hem niet meer los en in 2001 zag hij de kans een eigen orgel te bouwen in zijn woning. „Ruim vier jaar werkte ik eraan, samen met Drutenaar Hermen Meijer”, blikt hij terug.

Het resultaat mag er zijn. Met enkele materialen van een voormalig orgel uit Wageningen werd een nieuw instrument gebouwd, compleet met pijpen van lood en tin, balgen, toetsen, kleppen en een prachtig klavier vanwaaruit verschillende klankkleuren een prachtig eenstemmig geluid vormen. „Saamhorig zoals het ook gevoeld werd tijdens de bouw van het orgel”, aldus Jurjen. En zo werd de naam Saamhorigheidsorgel geboren.

Ecuador
Inmiddels heeft Jurjen in Puiflijk talloze thuisconcerten georganiseerd. Het geld dat daarmee wordt ingezameld komt ten goede aan de stichting Niños Felices en Ecuador (‘Gelukkige Kinderen in Ecuador’): een initiatief dat ontstond tijdens Jurjens reis naar het Zuid-Amerikaanse land, ten tijde van de bouw van het orgel, waar zijn broer werkte als bioloog. Het lot van de straatkinderen in het arme land greep Jurjen zo aan, dat hij besloot voor hen in actie te komen. Dankzij de klanken van het Puiflijkse Saamhorigheidsorgel kunnen sindsdien veel jonge Ecuadorianen naar school. Daarmee krijgt de naam van het orgel nog een derde bijzondere betekenis.

Op huisorgel.nl is alles te lezen over het instrument en de stichting.