Nieuwsbericht

Supermarkt in de oude feestzaal

Ruim een jaar na de sluiting gaat zaal De Linde weer open. Niet meer als feestzaal, maar nu als voedselbankwinkel. Letty Broere, voorzitter van Stichting Voedselbank Gemeente Druten, is er blij mee. De nieuwe inrichting is misschien wel even schrikken, waarschuwt ze.

De voedselbank is nu nog gevestigd in de Irenestraat in Druten, maar moet dit pand op termijn verlaten. Ook is het gebouw door toename van het aantal klanten te klein om de mensen te kunnen laten winkelen, vertelt Letty. „Met deze grote ruimte in Puiflijk kunnen we weer ons winkelconcept waarmaken en is er voldoende plek voor onze koel- en vriesunits.”

Ze vervolgt: „In de coronaperiode hebben we, en dat is uniek in Nederland, het online bestellen geïntroduceerd. De manden met de gekozen producten staan klaar om opgehaald te worden. Maar dat is een noodoplossing. Persoonlijk komen winkelen maakt contact en een praatje mogelijk. Ook dat is een belangrijk aspect van onze voedselbankwinkel.”

Keuringen en veiligheid
Eind vorig jaar kwam De Linde al in beeld als geschikte nieuwe locatie, maar er was een lange aanloop nodig voordat de verhuisplannen definitief werden. Keuringen, veiligheid, toestemming van de Voedsel- en Warenautoriteit: vele zaken speelden een rol voordat er eindelijk groen licht werd gegeven. Pas daarna kon de aannemer aan de slag om de oude zaal te verbouwen. Elektra, toiletten, wanden en vloeren zijn allemaal onder handen genomen. De wanden zijn roomwit; de vloer is geschuurd en kreeg een nieuwe coating.

„Mijn collega-bestuurslid, Gerard Geeraets, is er maar druk mee samen met veel van onze vrijwilligers. Hij is de aanjager van het inrichten en wil per se de belofte van opening en winkelen vanaf de tweede week van juni waarmaken”, aldus Letty.

Bar maakt plaats voor stellingen
Ze heeft nog wel een kleine waarschuwing aan alle lezers: „Voor de vele mensen die warme herinneringen hebben aan zaal De Linde zal het misschien even schrikken zijn. Alleen de zijentree, de hoofdingang, zal nog herkenbaar zijn. Binnen is er, zoals in een supermarkt, een route via paden langs stellingen met groenten, fruit, etenswaren en meer. Er is een koffiehoekje en op het hoger gelegen deel van de zaal komt het kantoor. De keuken blijft zoals die was. Maar de grote bar, waar je helemaal omheen kon lopen, en aan hangen natuurlijk, die zul je niet meer vinden.”

Letty is blij met de kans die De Linde voor de komende drie jaar biedt aan de mensen die voedselondersteuning nodig hebben. De vrijwilligers van Voedselbank Druten kunnen hen dankzij deze speciale Puiflijkse ruimte blijven helpen.