Oud Puiflijk

Oud Puiflijk: Snackbar van Kol

In de rubriek ‘Oud Puiflijk’ nemen we iedere editie een duik in de geschiedenis van ons dorp. Deze keer: snackbar Van Kol.

Al meer dan een halve eeuw is snackbar Van Kol een begrip in Puiflijk. In 1963 begon Harry van Kol met het verkopen van friet vanuit een houten wagen aan de voet van de Oude Toren. Zeker in die tijd was een vers gebakken ‘frietje’ een delicatesse.

In de loop der jaren breidde hij zijn assortiment uit met gehaktballen, kroketten en knakworsten. Die lekkernijen werden indertijd nog door hem en zijn vrouw Miep zelf gemaakt, in de keuken achter hun huis op Koningsweg 41.

In de jaren 70 werd de houten wagen verruild voor een moderne kraam. Eerst voor een exemplaar met luifel, weer iets later kwam een variant met een overdekt zitgedeelte.

In 1982 nam Joop van Kol het stokje van zijn vader over. Niet lang daarna kwam het voortbestaan van de Puiflijkse frituur in het gedrang, toen de Drutense politiek meende dat de kraam niet langer zou passen in het straatbeeld. Inwoners kwamen in verzet en namen het op voor de familie Van Kol. Het leidde ertoe dat Joop in 1986 een stukje grond kreeg toegewezen op het plein van Dorpshuis De Lier. Daar werd de eerste uit bakstenen opgetrokken snackbar gebouwd.

Het is die plek waar dochter Ellen, als derde generatie, anno 2021 nog steeds menig Puiflijkenaar voorziet van een ouderwets lekkere frietmaaltijd.

Zelf ook oude foto’s of documenten van Puiflijk? Stuur ze in via: rubenschiks@hotmail.com. Kijk ook eens op Facebook.com/OudPuiflijk voor meer foto’s en verhalen.