Oud Puiflijk

Oud Puiflijk: Het ‘Diepvrieshuisje’

In de rubriek ‘Oud Puiflijk’ nemen we iedere editie een duik in de geschiedenis van ons dorp. Deze keer: de coöperatieve diepvriees.

In heel Nederland deden in de jaren na de oorlog zogenoemde diepvrieshuisjes hun intrede. Zo ook in Puiflijk, waar op een stukje grond van de boerderij van Wim Donkers (links op de foto) een simpel stenen gebouwtje verrees, met op de ruit de letters ‘Coöp Diepvries’, wat stond voor coöperatieve diepvries.

De inwoners van Puiflijk konden er een diepvrieslade huren om hun vlees en groenten te bewaren. Die laden vormden elk een soort van taartpunt in één grote carrousel. Bij binnenkomst toetste men het nummer van de gehuurde lade in, waarna de carrousel deze presenteerde. De voor die tijd vooruitstrevende manier van conserveren verving het wecken ofwel inmaken van producten.

Begin jaren 70 konden veel gezinnen zich thuis een diepvriezer veroorloven, waardoor de coöperatieve diepvries uit het straatbeeld van Puiflijk verdween. Rinie en Jacqueline van der Heijden bouwden op de vrijgekomen plek een woning, waar ze anno 2020 nog steeds wonen.

Zelf ook oude foto’s of documenten van Puiflijk? Stuur ze in via: rubenschiks@hotmail.com. Kijk ook eens op Facebook voor meer foto’s en verhalen.